Polagra Food 2015
21 września 2015 w Poznaniu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich rozpoczęły się największe targi spożywczo-handlowe w centralnej Europie – Polagra Food. Swoje stoiska zaprezentowało ponad tysiąc przedsiębiorstw. Równocześnie odbywały się też targi Polagra Tech, PakFood, Polagra-Gastro i Invest-Hotel.
Targi otworzył minister rolnictwa, Marek Sawicki. Przypomniał, że sektor rolno-spożywczy w Polsce stale się rozwija. Pokazuje to między innymi rosnąca wartość eksportu oraz dodatnie saldo wymiany handlowej. Dodał, że wartość wysyłanej za granicę polskiej żywności może wynieść nawet 25 miliardów euro. – To pokazuje, że polski rolnik, polskie przetwórstwo i polscy handlowcy znakomicie wykorzystali 26 lat wolności – niezależnie od rządzącej opcji politycznej – wyjaśnił minister.
Polagra Food, czyli Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych, to okazja do spróbowania nowych produktów wytwarzanych w Polsce i za granicą. Królowały tu: przetwory mięsne, dziczyzna, ryby, produkty mleczarskie, makarony, chleby, cukierki, owoce, warzywa i grzyby, soki i wody mineralne, różnego rodzaju tłuszcze i oleje, wyroby przemysłu koncentratów spożywczych, używki naturalne, zioła i przyprawy, bakalie, wyroby kulinarne i garmażeryjne, mrożonki, miody, produkty dla dzieci a także żywność ekologiczna i dietetyczna, parafarmaceutyki i dodatki dietetyczne, a także tytoń i wyroby tytoniowe.
Na Polagra Tech, czyli Międzynarodowych Targach Technologii Spożywczych, królowały: maszyny, urządzenia, linie technologiczne dla przemysłu spożywczego.
Podczas targów PakFood można było poznać tajniki materiałów do pakowania i maszyn pakujących.
Do odwiedzenia targów zachęcał między innymi szef Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Andrzej Gross. Prezes ARiMR zaznaczył, że targi nie tylko pokazują obecną kondycję polskiego rolnictwa, ale też perspektywy rozwoju tego sektora.
Według szacunków organizatorów, Targi odwiedziło ponad 70 tysięcy osób.
POLAGRA FOOD to projekt z długoletnią tradycją, ale aktywnie podążający za zmianami w branży spożywczej i nieustannie otwierający się na jej potrzeby wynikające z sytuacji społeczno-gospodarczej. Przez blisko tydzień pawilony Międzynarodowych Targów Poznańskich wypełniał zapach świeżo wypiekanego chleba, najlepszych serów i tradycyjnie wędzonych mięs. To największa w kraju impreza poświęcona żywności. Jest tu wszystko – od maszyn do przetwórstwa i opakowań przez urządzenia wykorzystywane w gastronomii po najlepsze, regionalne jedzenie. Odwiedzają je kupcy z całego świata.
– Polagra to najlepsza wizytówka polskiego rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego. To tu najlepiej widać ogromny postęp jaki dokonał się w tych dziedzinach przez ostatnie lata. Postęp i sukces, o którym, jak pokazują ostatnie dni, trzeba cały czas przypominać. Wielu polityków w ferworze kampanii wyborczej uparcie twierdzi, że widzi tylko zgliszcza. Jak wyglądają te zgliszcza? Proszę pozwolić mi przypomnieć kilka faktów. W zeszłym roku sprzedaliśmy zagranicę żywność o wartości 21,9 mld euro. W tym roku od stycznia do lipca 13,1 mld euro. W tym roku pobijemy kolejny rekord sprzedaży polskiej żywności. To powód do dumy, a nie narzekania – powiedział minister Sawicki.
Podczas ceremonii otwarcia Targów, z okazji Jubileuszu 25-lecia Agencji Rynku Rolnego, Prezes Zarządu MTP, Przemysław Trawa, wręczył Prezesowi ARR, Radosławowi Szadkowskiemu, okolicznościowy dyplom.
Wręczono też Złote Medale MTP. Jest to najcenniejsze trofeum jakie można zdobyć na poznańskich targach. Medalami wyróżniane są najlepsze produkty cechujące się nowoczesnymi, innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi oraz prezentujące najwyższą jakość. Spośród wszystkich produktów zgłoszonych do konkursu o Złoty Medal na Targach Polagra Food, Polagra Tech, Polagra-Gastro, PakFood oraz Invest-Hotel za godne tej nagrody Sąd Konkursowy uznał aż 39 produktów.
Medale wręczali: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Marek Sawicki, Przewodniczący Sądu Konkursowego Złotego Medalu – prof. Erwin Wąsowicz i Prezes Zarządu MTP – Przemysław Trawa.
W branży mleczarskiej Złote Medale MTP Polagra Food otrzymali:
- EMILGRANA-POLAND z Siedlec za Ser twardy dojrzewający EMILGRANA. Medal odebrał prokurent Marek Prauziński.
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole za Masło Ekstra. Medal odebrał Prezes Czesław Cieślak.
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Milkissima – mleko UHT 1,5% bez laktozy 500 ml marki Łowicz. Medal odebrała wiceprezes Małgorzata Wysocka.
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za Serek homogenizowany o smaku waniliowym Rolmlecz i Maślankę Mrągowską naturalną. Medale odebrał Dyrektor ds. handlu Lech Karendys.
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za Ser Sokół bez laktozy, dojrzewający plastry 150g i Dar – mleko odtłuszczone z dodatkiem steroli roślinnych. Medale odebrali Dyrektor marketingu Adrianna Sapińska i Asystent Prezesa Marcin Sapiński.
- Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA w Środzie Wielkopolskiej za Twaróg solankowy, twaróg solankowy w posypce z pieprzu, twaróg solankowy w posypce z papryki. Medal odebrała Prezes Maria Czwojdrak.
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Śremie za Masło Ekstra Śremskie. Medal odebrał Prezes Jan Polowczyk.
- Zakład Przetwórstwa Mleka MLECZ w Wolsztynie, Grupa LACPOL, za Jogurt typ grecki z wiśniami. Medal odebrał wiceprezes Tomasz Barski.
Złote Medale Polagra-Tech otrzymały też firmy współpracujące z branżą mleczarską:
- MULTIVAC SEEP HAGGENMULLER GmbH&Co.KG, Niemcy za Termoformującą maszynę pakującą MULTIVAC R105 MYLAR®.
- Weber Maschinenbau GmbH, Niemcy za Krajalnicę MCS 906-3113.
W konkursie Acantus Aureus za realizację stoiska w branży mleczarskiej Złotego Acanta otrzymały m.in. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu i Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.