Polska Izba Mleka wspiera eksport mleka i produktów mleczarskich do Chin

Chiny to dla polskiego sektora mleczarskiego jeden z najważniejszych rynków zbytu. Aby móc utrzymać się na tym wymagającym rynku warto być na bieżąco ze zmianami w prawie oraz z aktualną sytuacją ekonomiczną.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom branży, Polska Izba Mleka w dniu 14 marca zorganizowała szkolenie online pn. „Eksport mleka i produktów mleczarskich do Chin – zmiany w chińskim prawie bezpieczeństwa żywności oraz sytuacja na chińskim rynku mleczarskim”, sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.

W 2008 roku w Chinach wybuchł skandal po ujawnieniu informacji o sprzedaży skażonego mleka w proszku, w wyniku czego zmarło sześcioro dzieci, a około 300 zachorowało. Ten incydent był bardzo dużym ciosem w chińską branżę mleczarską, ponieważ konsumenci stracili zaufanie do krajowej produkcji, szczególnie mleka w proszku i całkowicie zmienili podejście do produktów mleczarskich dla dzieci. Afera wymusiła fundamentalne zmiany w całym systemie produkcji mleka od hodowli, przez przetwórstwo, aż po detaliczną sprzedaż.

W trakcie szkolenia prowadzący Jacek Strzelecki, ekspert ds. chińskiego rynku rolno-spożywczego, przedstawił wdrożone oraz planowane zmiany w chińskim prawie bezpieczeństwa żywności dotyczące zarówno krajowych producentów jak i eksporterów, w tym w normach GB np. dotyczących proszków oraz serów.

Pan Jacek Strzelecki omówił również jak obecnie wygląda chiński rynek, czyli czy coś zmieniła pandemia SARS-Cov-2, jaka jest struktura rynku, produkcja mleka, pogłowie bydła mlecznego, ceny, jaką strategię rynkową chińska branża mleczarska przyjęła jesienią 2022 roku.

Od 1 stycznia 2022 roku zakłady mleczarskie, które produkują, przetwarzają lub przechowują mleko i produkty mleczarskie oraz chłodnie lub suche magazyny, muszą przed eksportem do Chin zostać zarejestrowane w Chińskiej Generalnej Administracji Celnej (GACC).

Zakłady, które chcą znaleźć się na liście kwalifikacyjnej GACC w chińskim systemie rejestracji przedsiębiorstw importujących żywność (CIFER), muszą posiadać akceptację (rekomendację) Głównego Inspektoratu Weterynarii.

Zakłady mleczarskie mogą w dowolnym momencie podlegać audytowi przeprowadzanym przez inspektorów GACC.

Zachęcamy Państwa do śledzenia strony internetowej Polskiej Izby Mleka pod adresem https://izbamleka.pl/ na której na bieżąco są publikowane informację o realizowanych przez Izbę działaniach, w tym szkoleniach.

(Informacja Polskiej Izby Mleka)


Współpraca