Polski Kongres Serowarski
W dniach 23-25 października 2019 w Mrągowie odbył się Polski Kongres Serowarski zorganizowany przez firmę BIKOTECH, a honorowym gospodarzem była Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL.
Uczestników powitała organizatorka Aleksandra Wojnarowska i przedstawiciel honorowego gospodarza – Marcin Piwowarczyk, dyrektor oddziału w Mrągowie SM MLEKPOL.
Kongres podzielony był na trzy panele tematyczne.
Panel I – Trendy rynkowe. Technologie obniżające koszty produkcji serów i twarogów.
Swoje prezentacje przedstawili w nim:
- Małgorzata Cebelińska, SM MLEKPOL, pt. „Trendy i uwarunkowania rynku mleczarskiego w Polsce i na świecie”;
- Maciej Grzybowski, ECOLAB, pt. „Innowacyjne rozwiązania w dozowaniu”;
- Katarzyna Bojarczuk, PHIMAR, pt. „Optymalizacja produkcji serów dojrzewających”.
Wieczorem odbyła się Gala Polskiego Kongresu Serowarskiego.
Drugiego dnia trwania Kongresu odbyły się Jesienne Warsztaty Mleczarskie i dwa panele.
Tematem Jesiennych Warsztatów Mleczarskich były „Produkty ekologiczne: certyfikacja, możliwości, szanse i zagrożenia”. Poprowadziła je Mariola Kurzępa-Miedlar, dyrektor Biura Certyfikacji COBICO.
Panel II – Wyzwania technologiczne w serowarstwie i twarożkarstwie.
A w nim swoje wystąpienia zaprezentowali:
- Mariusz Śliwiński z Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego pt. „Badania i analizy serów prowadzone w Instytucie Innowacji Przemysłu Mleczarskiego”;
- Janusz Kroll, Alima-Bis, pt. „Serwatka po produkcji twarogów – metody przetwórstwa”;
- Szymon Nadolny, Schur Flexibles, pt. „Wyzwania związane ze zmieniającym się prawem dotyczącym recyklingu opakowań”;
- Krzysztof Kozal, Ecor Product, pt. „Innowacyjne materiały opakowaniowe Ecor FPO OXY i Light Barrier”;
- Michał Reformat, Teccon, pt. „Automatyzacja procesów produkcyjnych”;
- Jan Marjanowski, Marcor, pt. „Skuteczna filtracja solanki serowarskiej”;
- Paweł Czeczko, Calvatis, pt. „Propadeutyka bakteriofagów”;
- Piotr Żminkowski, Burkert Fluid Control Systems, pt. „Rozwiązania firmy Burkert”.
Panel III Technika i technologia w służbie serowarstwu i twarożkarstwu – optymalizacja produkcji
Swoje wystąpienia zaprezentowali w nim:
- Anna Goliczewska, Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego, pt. „Zakres działalności Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego”;
- Oktawian Formela, Pro-Wam, pt. „Monitorowanie procesu odbioru i transportu mleka gwarancją uzyskania wysokiej jakości produktów”;
- Jacek Stelmach, Espana, pt. „Clearwhey – innowacyjna technologia barwienia sera”;
- Marek Stelmaszuk , CSK, pt. „Sery Pasta Filata”;
– prof. Antoni Pluta, SGGW, pt. „Zastosowanie mleka w proszku w produkcji serów twarogowych”.
Na zakończenie Kongresu odbyła się debata branżowa zatytułowana „Rosnący trend żywności pochodzenia roślinnego – szansa czy zagrożenia dla sektora?”.
Wykłady wprowadzające do debaty przedstawili:
Marcin Tischner z firmy ProVeg Polska
i Piotr Zgórzyński z Europejskiej Grupy Technologicznej.
Do debaty zaproszeni zostali: Marcin Tischner, Piotr Zgórzyński oraz wszyscy uczestnicy kongresu, a prowadził ją prof. Antoni Pluta z SGGW.