Polski Kongres Serowarski

W dniach 23-25 października 2019 w Mrągowie odbył się Polski Kongres Serowarski zorganizowany przez firmę BIKOTECH, a honorowym gospodarzem była Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL.

Uczestników powitała organizatorka Aleksandra Wojnarowska i przedstawiciel honorowego gospodarza – Marcin Piwowarczyk, dyrektor oddziału w Mrągowie SM MLEKPOL.

Kongres podzielony był na trzy panele tematyczne.

Panel I – Trendy rynkowe. Technologie obniżające koszty produkcji serów i twarogów.

Swoje prezentacje przedstawili w nim:

  • Małgorzata Cebelińska, SM MLEKPOL, pt. „Trendy i uwarunkowania rynku mleczarskiego w Polsce i na świecie”;
  • Maciej Grzybowski, ECOLAB, pt. „Innowacyjne rozwiązania w dozowaniu”;
  • Katarzyna Bojarczuk, PHIMAR, pt. „Optymalizacja produkcji serów dojrzewających”.

Wieczorem odbyła się Gala Polskiego Kongresu Serowarskiego.

Drugiego dnia trwania Kongresu odbyły się Jesienne Warsztaty Mleczarskie i dwa panele.

Tematem Jesiennych Warsztatów Mleczarskich były „Produkty ekologiczne: certyfikacja, możliwości, szanse i zagrożenia”. Poprowadziła je Mariola Kurzępa-Miedlar, dyrektor Biura Certyfikacji COBICO.

Panel II – Wyzwania technologiczne w serowarstwie i twarożkarstwie.

A w nim swoje wystąpienia zaprezentowali:

  • Mariusz Śliwiński z Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego pt. „Badania i analizy serów prowadzone w Instytucie Innowacji Przemysłu Mleczarskiego”;
  • Janusz Kroll, Alima-Bis, pt. „Serwatka po produkcji twarogów – metody przetwórstwa”;
  • Szymon Nadolny, Schur Flexibles, pt. „Wyzwania związane ze zmieniającym się prawem dotyczącym recyklingu opakowań”;
  • Krzysztof Kozal, Ecor Product, pt. „Innowacyjne materiały opakowaniowe Ecor FPO OXY i Light Barrier”;
  • Michał Reformat, Teccon, pt. „Automatyzacja procesów produkcyjnych”;
  • Jan Marjanowski, Marcor, pt. „Skuteczna filtracja solanki serowarskiej”;
  • Paweł Czeczko, Calvatis, pt. „Propadeutyka bakteriofagów”;
  • Piotr Żminkowski, Burkert Fluid Control Systems, pt. „Rozwiązania firmy Burkert”.

Panel III Technika i technologia w służbie serowarstwu i twarożkarstwu – optymalizacja produkcji

Swoje wystąpienia zaprezentowali w nim:

  • Anna Goliczewska, Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego, pt. „Zakres działalności Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego”;
  • Oktawian Formela, Pro-Wam, pt. „Monitorowanie procesu odbioru i transportu mleka gwarancją uzyskania wysokiej jakości produktów”;
  • Jacek Stelmach, Espana, pt. „Clearwhey – innowacyjna technologia barwienia sera”;
  • Marek Stelmaszuk , CSK, pt. „Sery Pasta Filata”;

– prof. Antoni Pluta, SGGW, pt. „Zastosowanie mleka w proszku w produkcji serów twarogowych”.

Na zakończenie Kongresu odbyła się debata branżowa zatytułowana „Rosnący trend żywności pochodzenia roślinnego – szansa czy zagrożenia dla sektora?”.

Wykłady wprowadzające do debaty przedstawili:

Marcin Tischner z firmy ProVeg Polska

i Piotr Zgórzyński z Europejskiej Grupy Technologicznej.

Do debaty zaproszeni zostali: Marcin Tischner, Piotr Zgórzyński oraz wszyscy uczestnicy kongresu, a prowadził ją prof. Antoni Pluta z SGGW.

 


Współpraca