Polski Kongres Serowarski 2017



W dniach 24-26 października 2017 w Hotelu Mercure w Mrągowie odbył się Polski Kongres Serowarski. Patronat naukowy nad imprezą objęli: Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie i Wydział Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Honorowym gospodarzem Kongresu była Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL.

Gości powitała Aleksandra Wojnarowska – organizatorka Kongresu. W imieniu honorowego gospodarza głos zabrał prezes SM MLEKPOL Edmund Borawski.

Wykład wprowadzający pt. „Rynek sera w Polsce” wygłosił dr Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Kongres podzielony został na cztery panele tematyczne.

Panel I: Trendy rynkowe. Technologie obniżające koszty produkcji serów i twarogów

Podczas trwania tego panelu uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:

  • Piotra Zgórzyńskiego z CSK Food Enrichment pt. „Trendy na rynku sera”;
  • Marka Karwackiego z firmy Ecolab pt. „Narzędzia optymalizacyjne na obecne czasy”;
  • Karola Woźniaka z firmy Supravis Group SA pt. „Jakość i bezpieczeństwo – innowacyjne opakowania jako gwarancja zrównoważonego rozwoju”;
  • Janusza Krolla z firmy Alima Bis pt. „Nowe rozwiązania Alimy Bis w zakresie zastosowania technologii membranowych w produkcji serów i twarogów”;
  • przedstawiciela firmy Schur Flexibles Group pt. „Rozwiązania techniczne stosowane w procesie dojrzewania i pakowania serów”.

Na zakończenie Panelu I odbyła się debata branżowa zatytułowana „Polski ser XXI wieku – trendy i wyzwania”. Udział w niej wzięli: Edward Bajko – prezes SM SPOMLEK, Marcin Piwowarczyk – dyrektor Zakładu Produkcji Mleczarskiej w Mrągowie należącego do SM MLEKPOL i Jan Plutka – prezes Zakładu Produkcyjnego w Zalesiu należącego do Grupy Lacpol. Podczas panelu poruszone zostały trzy główne tematy:

  • czy w polskim serowarstwie widać dobrą zmianę,
  • co można zrobić, aby zwiększyć spożycie sera w Polsce,
  • czy producentów serów w Polsce czekają nowe wyzwania w przyszłości.

Pierwszy dzień Kongresu zakończył wieczór galowy przy muzyce, podczas którego odbyła się Gala Polskiego Kongresu Serowarskiego z wręczeniem medali Kulinarnego Konkursu Sera Good Cheese 2017.

Drugiego dnia odbyły się trzy panele tematyczne.

Panel II Przeglądu Mleczarskiego – technologia, marka i wartość odżywcza

Podczas tego panelu uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:

  • dr inż. Katarzyny Staniewskiej z UWM w Olsztynie pt. „Komunikacja marek na rynku serów”;

  • dr hab. inż. Justyny Żulewskiej z UWM w Olsztynie pt. „Sery zwarowe – uwarunkowania technologiczne”;
  • dr. inż. Marka Szołtysika z UP we Wrocławiu pt. „Mikroflora drożdżowa i jej wpływ na jakość serów”;
  • prof. Antoniego Pluty z SGGW w Warszawie pt. „Znaczenie żywieniowe serów”;
  • Jana Szpieka z firmy Chr. Hansen pt. „Wpływ enzymów koagulujących mleko na jakość serwatki”.

Panel III Technika i technologia w służbie serowarstwu

Podczas tego panelu uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:

  • Patryka Betlejemskiego z firmy Flexlink Systems pt. „Higieniczne aspekty przepływu produktów oraz standaryzacja systemów paletyzacji”;

  • dr. hab. inż. Jarosława Kowalika z UWM w Olsztynie pt. „Jakość mikrobiologiczna w technologii serowarskiej”;
  • Bogdana Rojewskiego z firmy Foodflow pr. „Technologie membranowe w zastosowaniu pielęgnacji solanek”;
  • Piotra Piertrasika z firmy Imapak pt. „Innowacyjne opakowania w przemyśle serowarskim”;
  • Jędrzeja Gorczyńskiego z firmy Calvatis.

Panel IV Innowacyjne rozwiązania technologiczne

Podczas tego panelu uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:

  • prof. Antoniego Pluty z SGGW w Warszawie pt. „Serowarstwo w Afryce Środkowej na przykładzie Tanzanii”;
  • dr. hab. Waldemara Gustawa z UP w Lublinie pt. „Możliwości i skutki zatrzymywania białek serwatkowych w skrzepie podpuszczkowym”;

  • dr. hab. inż. Bartosza Sołowieja z UP w Lublinie pt. „Białka serwatkowe jako potencjalne zamienniki topników w serach topionych.

Na zakończenie Kongresu odbyły się „Jesienne warsztaty mleczarskie – oświadczenia żywieniowe i zdrowotne dla mleczarstwa”, które prowadziła Joanna Furs – przedstawicielka Polski w grupie roboczej Komisji Europejskiej ds. oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.

 


Współpraca