Polsko-chińskie rozmowy w Pekinie

Sekretarz stanu Jacek Czerniak 4-6 czerwca 2024 r. przebywał z wizytą w Pekinie. Wiceministrowi towarzyszył główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski. Głównym celem rozmów było kontynuowanie ustaleń ze stroną chińską nt. dalszego poszerzenia dostępu do rynku chińskiego dla polskich towarów rolno-spożywczych oraz zwiększenia eksportu żywności z Polski.

Wizyta delegacji MRiRW odbyła się na zaproszenie Generalnej Administracji Celnej (GACC) Chińskiej Republiki Ludowej (ChRL), przekazane przez wiceminister GACC Lyu Weihong podczas spotkania w Warszawie 18 kwietnia 2024 r.
Agenda wizyty wiceministra Czerniaka objęła spotkania z przedstawicielami rządu ChRL – kierownictwem Generalnej Administracji Celnej (5 czerwca) oraz Ministerstwa Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Chin (6 czerwca).
 

Tematy rozmów
Delegacja MRiRW w Pekinie kontynuowała rozmowy ze stroną chińską nt. dalszego poszerzenia dostępu do rynku chińskiego dla polskich towarów rolno-spożywczych oraz zwiększenia eksportu żywności z Polski.
Strony omówiły następujące zagadnienia:

  • perspektywy wznowienia eksportu mięsa drobiowego;
  • finalizacja procedur dla karmy dla zwierząt domowych;
  • sprawa podpisania dwustronnych protokołów warunków eksportu dla dzikich ryb i produktów rybnych oraz fasoli;
  • perspektywy współpracy naukowej i technologicznej pomiędzy instytutami badawczymi nadzorowanymi przez MRiRW oraz zainteresowanymi podmiotami naukowymi z Chin (możliwe tematy dwustronnej współpracy to m.in. diagnostyka chorób zakaźnych zwierząt oraz ochrona gleb przed zmianami klimatycznymi);
  • temat zrównoważonego rozwoju terenów wiejskich – strony przedstawiły najważniejsze programy realizowane w tym zakresie.

Wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi z Chinami
Chiny to jeden z najważniejszych polskich parterów w handlu rolno-spożywczym wśród krajów Azji Południowo-Wschodniej. W 2023 r. nasz eksport do tego kraju osiągnął wielkość 147,6 mln euro, natomiast w pierwszym kwartale 2024 r. – 35 mln euro.

Sprzedajemy do Chin: produkty mleczne (serwatkę, mleko i śmietanę), mrożone owoce, czekoladę i wyroby czekoladowe, pieczywo cukiernicze, puch i pierze.
W ramach działań promocyjnych na rynku chińskim w 2024 r. MRiRW zorganizowało w maju polskie stoisko na targach Sial China w Szanghaju. Planujemy również obecność na targach Food Expo Pro w Hongkongu w sierpniu 2024 r.
 

Współpraca