Produkcja artykułów mleczarskich

15.05.2020 -

W miesiącach styczeń-marzec 2020 r. wyprodukowano 540,6 mln l mleka spożywczego i było to o 3,5% więcej niż w tym samym czasie 2019 roku.

W okresie dwóch pierwszych miesięcy 2020 r. wytworzono 58,6 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających i było to więcej o 9,9% niż w roku 2019. Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego całkowita produkcja masła w okresie dwóch miesięcy 2020 roku osiągnęła poziom 42,7 tys. ton, a więc to zwyżka o 7,3% w skali roku.

W okresie styczeń – luty 2020 r. ograniczono produkcję odtłuszczonego mleka w proszku o 11,5% w odniesieniu do roku 2019 r., a zatem do 26,9 tys. ton. Z kolei produkcja pełnego mleka w proszku zwiększyła się w porównaniu z rokiem 2019 o 5,7% i ukształtowała się w granicy 5,6 tys. ton.

(15.05.2020 za gospodarz.pl)


Współpraca