Produkcja serów podpuszczkowych dojrzewających w Polsce

05.01.2022 -

W latach 2004–2020 produkcja serów i twarogów w naszym kraju wzrosła o 65% i osiągnęła rekordowy poziom 960 tys. ton.

W 2020 r. w strukturze produkcji tej grupy towarowej dominowały sery twarogowe 51% udziału i sery podpuszczkowe dojrzewające - 37%. W kontyngencie produkcji sery topione stanowiły 8%, a pozostałe sery – 4%.

Na szczególną uwagę zasługują sery podpuszczkowe dojrzewające, których wartość produkcji w 2019 r. stanowiła 51% wartości produkcji sprzedanej serów i twarogów ogółem i wyniosła około 5,6 mld zł.

W latach 2014–2019 produkcja serów dojrzewających zwiększyła się z 301 tys. ton do 373 tys. ton, a więc o 24%. W 2020 r. (na podstawie danych GUS) zakłady przetwórcze wyprodukowały 358 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających, czyli o 4% mniej niż w 2019 r., ale więcej o 63% niż w roku akcesji Polski do UE.

(05.01.2022 za gospodarz.pl)


Współpraca