Pyszny i zdrowy kisiel malinowy
czyli kuchnia jak wehikuł czasu
Smak (a czasami sam zapach) potrawy może nas „przenieść” do ulubionego miejsca lub wyjątkowego czasu w naszym życiu, np. dzieciństwa. Dla miłośników kisielu firma Ogródek Dziadunia przygotowała prosty przepis na ten smakołyk. Smak lata gwarantowany!
Składniki:
- 0,5 butelki Syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk Sp. J. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- maliny lub inne owoce do podania
Przygotowanie:
Syrop Malinowa Poezja, połowę ilości wody i ew. owoce zagotowujemy w rondelku. Pozostałą wodę mieszamy z mąką. Wlewamy do wrzącego syropu i dokładnie mieszamy. Gotujemy chwilkę i przelewamy do pucharków lub kubków.
Proporcje syropu, wody i mąki można zmieniać, w zależności od upodobań, tak by uzyskać ulubioną konsystencję i aromatyczny smak.
Świetnie smakuje „czysty”, prawie do picia, ale doskonały jest też gęsty, wymieszany z owocami.