Raport: przemysł wytwórczy i producenci żywności najbardziej wpływają na środowisko

05.02.2020 -

Największy wpływ na środowisko mają przemysł wytwórczy i producenci żywności – wynika z raportu „Kierunki 2020. Zielona odpowiedzialność.” 45% dużych polskich firm przyznaje zarazem, że inicjatywy ekologiczne mogą przynieść korzyści finansowe.

Jak wynika z raportu DNB Bank Polska i PwC „Kierunki 2020. Zielona odpowiedzialność”, 44% respondentów przyznaje, że działania ekologiczne mogą przynieść wymierne korzyści finansowe. „Największą grupę stanowią przedsiębiorcy, którzy co prawda dostrzegają w działaniach prośrodowiskowych pewne korzyści wizerunkowe, ale ich zdaniem w krótkim okresie koszty przewyższają korzyści (47% respondentów)” – wskazano.

Dodano, że z badań wynika, iż pozytywny wpływ inicjatyw środowiskowych na wyniki finansowe przedsiębiorstw nie jest automatyczny, wymaga odpowiedniego zaplanowania działań i właściwego zarządzania przedsiębiorstwem.

W raporcie czytamy, że ponad 67% największych firm w Polsce wdrożyło już inicjatywy mające zmniejszyć ich wpływ na środowisko, a 14,5% ma to w planach. W 76% przedsiębiorstw segreguje się śmieci, w 73% używa energooszczędnych żarówek, a niemal połowa firm prowadzi akcje edukacyjne dla pracowników.

38% respondentów oceniło, że przepisy prawa dotyczące środowiska powinny być ważnym bodźcem dla firm do podjęcia działań prośrodowiskowych. – Stosunkowo niska liczba wskazań może w tym przypadku sugerować, że wielu przedsiębiorców wprowadza swoje inicjatywy, wyprzedzając przepisy prawa, co oznacza, że poszukują oni w nich pewnego źródła przewagi rynkowej – ocenił wiceprezes PwC Polska Jacek Socha.

Według autorów raportu, 70% słodkiej wody pobieranej bezzwrotnie z jezior i rzek trafia do firm działających w sektorze rolniczym i służy przede wszystkim do produkcji żywności. Dalsze 20% całkowitego poboru jest używane do celów przemysłowych.

Jak wskazali, branża farmaceutyczna emituje więcej gazów cieplarnianych niż branża samochodowa, różnica może sięgać nawet 55%, choć w powszechnej świadomości producenci leków nie są wiązani z wysoką emisyjnością. Dodali, że wpływ środowiskowy branży TMT (technologia, media, telekomunikacja), także rzadko przytaczanej przy omawianiu zagrożeń środowiska, również nie jest zerowy. Jednak największy wpływ na środowisko – jak podali – mają przemysł wytwórczy i producenci żywności.

(05.02.2020 za PAP)


Współpraca