Regionalia 2017

W dniach 21-23 kwietnia 2017 roku, w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie już po raz szósty odbyły się targi produktów tradycyjnych i ekologicznych REGIONALIA 2017. Honorowy patronat nad Targami objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Ekologia, tradycja, natura, smak i zdrowie – to hasła, na których skupiła się 6. edycja Targów REGIONALIA. Podczas imprezy lokalni producenci prezentowali szeroki wybór organicznej żywności i produktów wytwarzanych na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wydarzenie bardzo dobrze wpisuje się w popularny trend slow food promujący dbałość o zdrowie i środowisko. Na stoiskach nie zabrakło też wyrobów rzemieślniczych, rękodzieła czy mody inspirowanej folklorem. Targom REGIONALIA towarzyszyła 22. edycją Targów Turystyki i Wypoczynku.

Wśród wystawców znalazły się też zakłady mleczarskie. Swoje produkty oferowali: Frąckowiak ZPSIH s.j, FZZPM w Polsce ZUH ROBICO, Spółdzielnia Mleczarska MICHOWIANKA z Michowa, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top-Tomyśl z Nowego Tomyśla, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Głuchowa, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Siedlec Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Grodziska Mazowieckiego oraz mleczarskie wyroby regionalne i przyzagrodowe.

Dostawcy i producenci mieli możliwość zgłoszenia swojego produktu do prestiżowego konkursu na Najlepszy Produkt Targów REGIONALIA. Nagroda główna, Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Złoty Medal Targów REGIONALIA, to nie tylko dodatkowe korzyści promocyjne, ale i szansa na zdobycie zaufania klientów. Wyróżnienia zostały przyznane produktom odznaczającym się najwyższą jakością w następujących kategoriach: „Skarby natury”, „Promile i procenty”, „Natura i uroda” i „Rękodzieło”. Konkurs odbywał się pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W kategorii „Skarby natury” spośród zakładów mleczarskich otrzymali:

  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie za Twaróg półtłusty,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za Twaróg półtłusty bez laktozy,
  • Certyfikat uprawniający do oznaczania znakiem „Jakość Tradycja” otrzymały zakłady mleczarskie:
  • Spółdzielnia Mleczarska JOGO z Łodzi za Twaróg półtłusty,
  • Spółdzielnia Mleczarska MICHOWIANKA z Michowa za Masło ekstra z Michowa,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za Twaróg tradycyjny tłusty,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z siedzibą w Konnie za Twaróg wędzony i twaróg półtłusty,
  • Ekołukta Sp. z o.o. w Łukcie za Masło ekstra osełka EKO i masło ekstra osełka.

Targom towarzyszyły pokazy kulinarne i konferencje. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zorganizowała konferencję pt. „Polskie produkty tradycyjne gwarancją jakości i smaku”

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.

 


Współpraca