Rynek mleka i przetworów mleczarskich w Polsce (16.04.2017)

27.04.2017 -

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 9 do 16 kwietnia 2017 roku.



Ceny zbytu artykułów mleczarskich w kraju

W pierwszym kwartale 2017 roku krajowe ceny skupu mleka ulegały niewielkiej sezonowej obniżce, ale nadal były znacząco wyższe od niskich cen notowanych rok wcześniej. W marcu 2017 roku podmioty skupujące za 100 litrów mleka płaciły przeciętnie 131,49 zł (według GUS, bez VAT), o 0,8% mniej niż w lutym br., ale o 24% więcej niż w marcu 2016 roku. Tradycyjnie najwyższe ceny za mleko płacono w woj. podlaskim – 137,51 zł/hl (o 5% więcej niż średnio w kraju), a najniższe w woj. małopolskim – 118,79 zł/hl (o 10% mniej niż średnio w kraju).

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 10–16.04.2017 roku masło w blokach zbywały po 17,19 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej i o 4,5% drożej niż przed miesiącem. Cena masła konfekcjonowanego była o niecałe 2% niższa niż w tygodniu przedświątecznym i wyniosła 18,23 zł/kg. Był to jednak poziom o około 1% wyższy niż w połowie marca br. W porównaniu z cenami sprzed roku masło konfekcjonowane było droższe o 50%, a masło w blokach – o 74%.

Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 7,65 zł/kg, o 1% mniej niż tydzień wcześniej i o 3% mniej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie 11,91 zł/kg, o 1% wyższym niż w poprzednim notowaniu, ale nieznacznie (0,4%) niższym niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 9%, a PMP – o 42%.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na platformie handlowej Global Dairy Trade od sierpnia 2016 roku utrzymuje się wzrostowa tendencja cen masła. Na aukcji, która odbyła się 18 kwietnia 2017 roku, przeciętnie za produkt ten płacono 4892 USD/t, o 3% więcej niż w poprzednim notowaniu (z 4.04.br.), chociaż nieznacznie (o 0,4%) mniej niż przed miesiącem. W połowie kwietnia 2017 roku wzrosły również ceny sera Cheddar oraz mleka w proszku. Za 1 tonę Cheddara 18 kwietnia br. uzyskiwano 3462 USD, o 5% więcej niż dwa tygodnie wcześniej i o 2% więcej niż przed miesiącem. Odtłuszczone mleko w proszku zbywano przeciętnie po 2044 USD/t, a pełne mleko w proszku – po 2998 USD/t, odpowiednio o 7% i 2,5% drożej niż na poprzedniej aukcji oraz w obu przypadkach o 5% drożej niż przed miesiącem. W ciągu roku masło podrożało o 78%, ser Cheddar – o 31%, OMP – o 18%, a PMP – o 39%.

(27.04.2017 za gospodarz.pl/ARR)


Współpraca