Rynek produktów mleczarskich w Polsce (14.04.2024)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 8–14.04.2024 r. zbywały masło w blokach przeciętnie po 23,72 zł/kg, a więc drożej o 0,24 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 1% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 25,26 zł/kg, czyli drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 7,5%, a masła konfekcjonowanego – o 13%.

Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 10,83 zł/kg. Była ona mniejsza o 0,2% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 15,96 zł/kg, tj. mniej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do cen sprzed roku proszek mleczny był tańszy odpowiednio o 8% i 3,5%.

W dniach 8–14.04.2024 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 19,78 zł/kg, czyli drożej o 2,5% niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 3% niż miesiąc wcześniej. Za ser Gouda płacono 20,28 zł/kg, a zatem mniej o 2,7% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był tańszy o 10%, a ser Gouda – o 12%.

Ceny artykułów mleczarskich na giełdzie w Chicago
Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 12 kwietnia 2024 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 6 438 USD/t (25,74 zł/kg), tj. niższym o 0,7% niż przed tygodniem, ale o 3,5% wyższym niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 25,5% droższe. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 2 513 USD/t (10,05 zł/kg) i była mniejsza o 1,3% niż przed tygodniem i o 3% niż miesiąc wcześniej. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 4 785 USD/t (19,13 zł/kg), tj. więcej o 1,4% niż tydzień wcześniej. Jednocześnie jego cena ukształtowała się na poziomie sprzed miesiąca. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 0,4%, a PMP – o 3%. Cena sera Cheddar w ciągu tygodnia wzrosła o 1,3%, do 3 384 USD/t (13,53 zł/kg). Notowany poziom cen był o 4% wyższy niż przed miesiącem, ale o 13,5% niższy niż rok wcześniej.
 

Współpraca