Rynek produktów mleczarskich w Polsce (16.02.2020)

05.03.2020 -

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

W Polsce na początku 2020 r. zahamowana została, utrzymujący się od sierpnia 2019 r., zwyżkowy trend cen skupu mleka surowego. W styczniu 2020 r. krajowi dostawcy za mleko otrzymywali 137,19 zł/hl, czyli mniej o 1,8% niż miesiąc wcześniej i o 2,5% niż w styczniu 2019 r.

Mleko surowe w styczniu 2020 r., w stosunku do notowań sprzed miesiąca, potaniało w dwunastu województwach – najbardziej w woj. podlaskim o 3,6%, a najmniej w woj. opolskim o 0,1%. Zwyżkę cen odnotowano na południu Polski w województwie świętokrzyskim, podkarpackim i małopolskim – po 0,6% oraz w województwie śląskim o 0,3%.

Największe ceny za mleko uzyskiwano w województwie opolskim – 142,62 zł/hl, czyli o 4% więcej niż średnio w kraju. Najmniej za mleko otrzymywano w województwie małopolskim – 126,50 zł/hl i łódzkim – 128,50 zł/hl, tj. odpowiednio o 8% i 6% mniej w porównaniu do średniej krajowej.

Ceny zbytu artykułów mleczarskich

W drugim tygodniu lutego 2020 r. na rynku krajowym zwiększyły się ceny zbytu masła. W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 10–16.02.2020 r. za masło w blokach w kraju otrzymywano 14,96 zł/kg, a więc o 0,05 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej, ale o 0,16 zł/kg mniej niż przed miesiącem. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 17,15 zł/kg i była wyższa o 0,5% niż w poprzednim tygodniu, ale niższa o 2,5% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 16%, a masło konfekcjonowane – o 14%.

Za odtłuszczone mleko w proszku w drugim tygodniu lutego 2020 r. płacono 10,92 zł/kg, a więc mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu, ale o 0,3% więcej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 12,77 zł/kg i była wyższa o 0,3% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. OMP było droższe niż przed rokiem o 50%, a PMP – o 9%.

Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali 13,90 zł/kg, tj. mniej o 1% niż w pierwszym tygodniu lutego 2020 r. i o 0,01 zł/kg mniej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,45 zł/kg i była niższa o 1% od notowanej tydzień i miesiąc wcześniej. Oba gatunki serów podpuszczkowych dojrzewających były droższe niż przed rokiem o 7–9%.

Ceny na rynkach zagranicznych

W portach Europy Zachodniej (baza FOB) ceny masła w 2020 r. utrzymywały się na poziomie sporo mniejszym niż w roku 2019. Jednocześnie zahamowany został wzrost cen OMP. W notowaniu z 14 lutego 2020 r. za masło uzyskiwano 4 000 USD/t, tj. mniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 2% niż przed miesiącem. Za 1 tonę odtłuszczonego mleka w proszku płacono 2 900 USD, czyli mniej o 0,4% niż przed dwoma tygodniami i miesiąc wcześniej. Pełne mleko w proszku, podobnie jak przed dwoma tygodniami, zbywano po 3 388 USD/t. Był to poziom niższy o 1,5% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku cena masła w portach Europy Zachodniej była niższa o 22%, podczas gdy cena OMP była wyższa o 28%, a PMP – o 3%.

W Oceanii w połowie lutego 2020 r. zwiększyły się ceny masła i sera Cheddar. Jednocześnie spadkom uległy ceny mleka w proszku. W notowaniu z 14 lutego 2020 r. cena masła wyniosła 4 250 USD/t i była wyższa o 0,3% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż przed miesiącem. Za OMP uzyskiwano 2 988 USD/t, czyli to mniej o 3% niż przed dwoma tygodniami i o 5% niż miesiąc wcześniej. PMP zbywano po 3 038 USD/t, a więc taniej o 6% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż przed miesiącem. W drugim tygodniu lutego 2020 r. za ser Cheddar płacono 4 313 USD/t, czyli więcej o 5,5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 7,5% niż miesiąc wcześniej. W Oceanii ceny PMP były zbliżone do ubiegłorocznych, a ceny masła – o 5% niższe, podczas gdy ceny sera Cheddar i OMP były odpowiednio o 21,5% i 15% wyższe.

(05.03.2020 za gospodarz.pl)

 


Współpraca