Rynek produktów mleczarskich w Polsce (25.02.2024)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.


Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 19-25.02.2024 r. zbywały masło w blokach po 23,01 zł/kg, a więc taniej o 0,3% niż przed tygodniem. Był to poziom cen niższy o 1% niż przed miesiącem, ale wyższy o 6% niż rok wcześniej. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 24,69 zł/kg, czyli drożej o 3,4% niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 1% niż miesiąc wcześniej. Cena masła konfekcjonowanego była większa niż przed rokiem o 8%.

Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,22 zł/kg i ukształtowała się na takim samym poziomie co tydzień wcześniej. Była ona niższa o 4% niż przed miesiącem oraz o 8% niż rok wcześniej. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 16,15 zł/kg, tj. więcej o 1,6% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku PMP było o 7% tańsze.

W dniach 19–25.02.2024 r. krajowi producenci zbywali ser Edamski po 20,17 zł/kg, a zatem drożej o 0,03 zł/kg niż tydzień wcześniej, ale taniej o 1% niż przed miesiącem. Za ser Gouda płacono 21,02 zł/kg, a więc mniej o 0,9% niż tydzień wcześniej i o 3,5% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był tańszy o 13%, a ser Gouda o 10,5%.

Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych
Na aukcji, która odbyła się 20 lutego 2024 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, wzrósł o 0,5%. W czasie sesji sprzedano około 24 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 20 lutego 2024 r. za masło płacono 6 526 USD/t, tj. więcej o 0,2% niż w poprzednim notowaniu i o 10,5% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 4 143 USD/t, a zatem niższym o 7% niż w poprzednim notowaniu i o 2% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 788 USD/t, czyli więcej o 1,1% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 388 USD/t i była niższa o 2,2% niż dwa tygodnie wcześniej, ale wyższa o 1% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 33%, PMP i OMP podrożały odpowiednio o 1% i 4%, a ser Cheddar był tańszy o 18,5%.

Na giełdzie w Chicago w notowaniu z 23 lutego 2024 r. cena masła ukształtowała się na poziomie 6 283 USD/t, a zatem wyższym o 3,6% niż przed tygodniem i o 3% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było o 17% droższe. Cena odtłuszczonego mleka w proszku, wyniosła 2 657 USD/t i była niższa o 0,8% niż tydzień wcześniej, ale większa o 1% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 4630 USD/t, tyle samo co przed tygodniem, ale o 1% więcej niż miesiąc wcześniej. W porówaniu do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 4%, a PMP – o 4,5%. Cena sera Cheddar w ciągu tygodnia wzrosła o 4,7% do 3 417 USD/t. Notowany poziom cen był o około 1% wyższy niż przed miesiącem, ale o 18% niższy niż rok wcześniej.
 

Współpraca