Schabowy z kapustą

Składniki dla 4 osób:


  • 4 plastry schabu wieprzowegosól do smaku

  • Bułka tarta, woda i mąka do obtaczania

  • jedno opakowanie 200 g masła klarowanego marki Sertop



Dodatkowo:

  • ¼ główki włoskiej kapusty
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • Przyprawy: sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki świeżego lub mrożonego koperku

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy lub kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Na patelni roztapiamy masło klarowane, na którym smażymy cebulkę do momentu, aż będzie szklista. W tym czasie do garnka z wrzącą wodą wkładamy kapustę i gotujemy ją 10 minut pod przykryciem, a następnie odcedzamy i dodajemy do cebulki. Całość smażymy jeszcze 10 minut, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.

W międzyczasie przygotowujemy kotlety schabowe.

Mięso układamy na desce, przykrywamy kawałkiem filii i rozbijamy dokładnie z dwóch stron na cienkie płaty a następnie panierujemy, oprószając je kolejno w mące, wodzie i bułce tartej. Smażymy na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym, na złocisty kolor.

Na talerze wykładamy kapustę i kotlety schabowe. Całą potrawę dekorujemy koperkiem.

Smacznego!


Współpraca