Schabowy z kapustą
Składniki dla 4 osób:
- 4 plastry schabu wieprzowegosól do smaku
- Bułka tarta, woda i mąka do obtaczania
- jedno opakowanie 200 g masła klarowanego marki Sertop
Dodatkowo:
- ¼ główki włoskiej kapusty
- 1 cebula
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- Przyprawy: sól, pieprz do smaku
- 1-2 łyżki świeżego lub mrożonego koperku
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy lub kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Na patelni roztapiamy masło klarowane, na którym smażymy cebulkę do momentu, aż będzie szklista. W tym czasie do garnka z wrzącą wodą wkładamy kapustę i gotujemy ją 10 minut pod przykryciem, a następnie odcedzamy i dodajemy do cebulki. Całość smażymy jeszcze 10 minut, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.
W międzyczasie przygotowujemy kotlety schabowe.
Mięso układamy na desce, przykrywamy kawałkiem filii i rozbijamy dokładnie z dwóch stron na cienkie płaty a następnie panierujemy, oprószając je kolejno w mące, wodzie i bułce tartej. Smażymy na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym, na złocisty kolor.
Na talerze wykładamy kapustę i kotlety schabowe. Całą potrawę dekorujemy koperkiem.
Smacznego!