SIAL Paris 2020 – nowa inspirująca edycja targów, których tematem przewodnim będzie zmiana!

23 stycznia 2020 roku w Paryżu organizatorzy targów SIAL Paris, najważniejszego spotkania profesjonalistów z branży spożywczej z całego świata, zapowiedzieli powrót imprezy do Centrum Wystawowego Paris Nord Villepinte. Edycja 2020, która odbędzie się od 18 do 22 października br. wprowadzi nową dynamikę rozpoczynając debaty wokół najważniejszych kwestii #Own the Change. W dobie globalnych przemian, transformacji i społecznej odpowiedzialności biznesu targi SIAL Paris pragną łączyć przedstawicieli branży spożywczej wokół najważniejszych zmian, które mają miejsce w tym sektorze.

Ponieważ sektor spożywczy musi ewoluować, aby sprostać wyzwaniom ochrony środowiska, etycznym, cyfrowym i demograficznym zmieniającego się świata targi SIAL PARIS 2020 oferują 7200 wystawcom i 310 000 odwiedzającym narzędzia, które pozwolą im rozwiązywać napotkane problemy. SIAL Paris towarzyszy profesjonalistom i pomaga im realizować zmiany, które są nieuchronne oraz zachęca do działania na rzecz zrównoważonego rozwoju w segmencie przemysłu spożywczego.

– Podejście do jedzenia zmienia się i zmusza nas do podejmowania nowych wyborów. Istnieje silna potrzeba zdefiniowania na nowo podejścia do rolnictwa, przetwórstwa i dystrybucji produktów, aby dostarczyć konsumentom znaczących doznań. W ekipie targów SIAL myślimy, że wyniki biznesowe mają sens jedynie wówczas, gdy przyczyniają się do polepszenia naszego zdrowia, środowiska naturalnego i społeczeństwa. Nasza rola polega na rozumieniu, analizie i rozwijaniu trendów w sektorze spożywczym oraz dostarczaniu naszym wystawcom i odwiedzającym narzędzi do tworzenia przyszłych rozwiązań – podkreśla Nicolas Trentesaux, dyrektor generalny SIAL Network.

Hasłem #Own The Change targi SIAL Paris 2020 promują innowacyjne produkty i rozwiązania

Człowiek zawsze będzie musiał jeść, dlatego rolnictwo i sektor spożywczy reprezentują sektory przyszłości. Jednak nadchodzące zmiany w sektorze są znaczące. Do 2030 liczba ludności świata wzrośnie z 7,6 do 8,6 miliarda. Znaczny wzrost populacji stawia przed profesjonalistami z sektora rolno-spożywczego ogromne wyzwania. Zapewnienie wystarczającej ilości jedzenia będzie wymagało innowacji, które będą musiały spełniać nowe paradygmaty: produkować więcej jednocześnie śmiecąc mniej, znaleźć alternatywne źródła dostaw, zapewnić większą przejrzystość…

Niezbędne jest inicjowanie i wzmacnianie nowych strategii, respektujących ochronę środowiska i człowieka: formy dystrybucji, łańcuchy dostaw oraz innowacyjne przetwarzanie żywności. W 2020 roku targi SIAL Paris zachęcają przedstawicieli sektora spożywczego do wzięcia odpowiedzialności za zmiany i do wspólnego tworzenia, podczas naszej imprezy oraz po niej, rozwiązań przyszłości.

SIAL Paris 2020 proponuje debatę poświęconą tworzeniu wspólnych rozwiązań przyszłości

W ramach konferencji i wydarzeń towarzyszących animowanych przez uznanych międzynarodowych ekspertów organizatorzy targów SIAL Paris proponują kluczowe tematy, które zaangażują wystawców i odwiedzających: pakowanie (hurtowe, recycling, zero odpadów, brak plastiku…), urbanizacja (produkcja lokalna, produkcja blisko miejsca konsumpcji…), zdrowie (produkty przyszłości, alikamenty, alternatywne źródła białka…), technologie (technologie spożywcze, identyfikowalność, łańcuch bloków…).

Przez cały rok 2020 SIAL Paris będzie animował działania wspólnoty profesjonalistów z branży współpracując z platformą obywatelską Make.org. Targi są jednym z członków założycieli Wielkiej Sprawy : „Jak sprawić by każdy mógł jeść lepiej?”. Wspólnie z europejskim liderem Civic technology targi SIAL chcą zaangażować przedstawicieli sektora spożywczego do udziału w debacie na temat: „Jak zapewnić zdrową żywność gwałtownie rosnącej populacji, chroniąc jednocześnie środowisko naturalne?”. Organizatorzy pragną zmobilizować profesjonalistów do szukania rozwiązań i wprowadzania konkretnych działań odpowiadających na zmiany, które nastąpią w sektorze spożywczym. Wyniki konsultacji zostaną zaprezentowane podczas targów SIAL Paris 2020. Więcej informacji na temat konsultacji można znaleźć na stronie https://make.org/FR-fr/consultation/futur-alimentation/selection

Dominique Crenn: wyjątkowa ambasadorka targów zaanagażowana w zmiany

Dominique Crenn to przedstawicielka świata kulinarnego, która jest świadoma konieczności zachowania równowagi między człowiekiem a naturą. Jako szef kuchni jest zdeterminowana, aby tworząc każde danie podkreślić jakość i pochodzenie składników. Urodzona w Bretanii, od 1990 roku mieszka w San Francisco. W 2011 roku otworzyła restaurację „L’Atelier Crenn”, w hołdzie swojemu ojcu, którego obrazy zdobią jej lokal.

W 2018 roku została pierwszą kobietą szefem kuchni w USA wyróżnioną trzema gwiazdkami Michelin. L’Atelier Crenn znalazła się na liście 50 najlepszych restauracji świata na 35 miejscu. W tym roku Dominique Crenn opuści na chwilę Zatokę San Francisco, aby zaprezentować swoją kreatywność i talent podczas targów SIAL Paris 2020. 18 października br. weźmie udział w ceremonii otwarcia targów SIAL, by następnie uczestniczyć w licznych konferencjach, debatach i spotkaniach, podczas których zaprezentuje własną interpretację hasła #OwntheChange. Będzie także przewodniczącą jury konkursu SIAL Innovation, który nagradza najlepsze innowacje wybrane spośród 2000 zaprezentowanych produktów.

Udział Dominique Crenn w targach SIAL Paris 2020 zapowiada, że będzie to wyjątkowa edycja, pasjonująca i jednocześnie zaangażowana społecznie!

(Informacja prasowa Promosalons Pologne – Międzynarodowe Targi Francuskie)


Współpraca