SIAL PARIS zbliża się wielkimi krokami!

Od ponad pół wieku Międzynarodowe Targi Żywności SIAL postawiły sobie za cel stać się najważniejszą siecią targów dla profesjonalistów z branży spożywczej na świecie. Cel został osiągnięty, jednak organizatorzy nie spoczywają na laurach i starają się, aby każda edycja była sukcesem, podobnie będzie z następną sesją targów SIAL Paris, które odbędą się w dniach 21-25 października 2018 roku w Centrum Wystawowym Paris Nord Villepinte.

Organizowany co dwa lata salon stał się miejscem inspiracji i spotkań dla przedstawicieli całej branży spożywczej, ponieważ wystawcy prezentują dzisiejszą żywność i jednocześnie tworzą tę przyszłą.

W 2018 roku Paryż będzie światową stolicą żywności. Targi, podczas których przedstawiciele całej branży spożywczej spotkają się w Paryżu od 21 do 25 października br., aby dzielić się obecnymi i przyszłymi rozwiązaniami oraz wspólnie podjąć wyzwania żywnościowe następnych 30 lat.

– W październiku 2018 roku sektor spożywczy będzie z uwagą obserwował Paryż – twierdzi Nicolas Trentesaux, dyrektor sieci SIAL. – Nie zapominajmy, że sektor rolno-spożywczy jest jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się branż w większości państw grupy G20! Wizyta na targach SIAL Paris to okazja do zapoznania się z możliwościami wzrostu oraz nowymi trendami; skorzystanie ze wspaniałego narzędzia, aby osiągnąć ambitne cele związane z profesjonalistami z sektora spożywczego. SIAL Paris to unikalna platforma inspiracji, która pozwala zapoznać się z nowymi rynkami, lansować nowe produkty oraz spotkać się z najważniejszymi przedstawicielami branży, aby omówić wyzwania jutra. Jest to także prawdziwe laboratorium: działy badawczo-rozwojowe z całego świata kończą prace nad swoimi innowacjami, aby móc je testować w alejkach targowych. Ponad 2500 innowacji będzie prezentowanych przedpremierowo w ramach SIAL Innovation, aby stać się inspiracją dla sektora spożywczego.

SIAL Paris 2018 na 7 miesięcy przed otwarciem

Blisko 90% powierzchni targów zostało już zarezerwowane przez wystawców.

Ponad 80 krajów potwierdziło swój udział w imprezie, zaś polskie firmy zapowiedziały zwiększenie swojej obecności na targach w porównaniu z edycją 2016.

Podczas tych 5 dni, które będą źródłem prawdziwej inspiracji, wystawcy będą mieli okazję zaprezentowania swoich produktów 160 000 odwiedzających profesjonalistów z całego świata.

SIAL Paris: spotkanie dużych grup np. młodych start-upów, które promują żywność jutra!

Inicjatywa zapoczątkowana w 2016 roku okazała się dużym sukcesem, który bez wątpienia zostanie powtórzony także w tym roku, gdyż SIAL będzie kontynuował swoją rolę platformy promocji nowo powstających sektorów tworząc dla nich specjalne przestrzenie tematyczne.

SIAL Paris proponuje także nowy sektor „Alternative Food” prezentujący produkty ekologiczne, produkty „bez”, przyjazne dla środowiska, zrównoważone, półprodukty spożywcze… oraz specjalną przestrzeń, gdzie organizowane będą dyskusje panelowe i konferencje oraz zwiedzanie z przewodnikiem.

W 2018 roku powrócą dwie dobre idee. Sektor Napoje po raz kolejny będzie w centrum zainteresowania targów. Ponieważ SIAL Paris to znakomita witryna francuskiej branży rolno-spożywczej, produkty „made in France” zostaną uhonorowane i zgromadzone w jednej przestrzeni. Ponadto po raz kolejny zostanie zorganizowany sektor „urządzenia i usługi”, który umożliwia mikroprzedsiębiorstwom i MŚP zaprezentowanie ich technologii i urządzeń!

Od swojego powstania, targi przykładają szczególną wagę do innowacji spożywczych. Prawie 10% światowych innowacji jest prezentowanych przez wystawców targów. W 2018 roku SIAL Paris po raz kolejny będzie największym światowym laboratorium Food, gdzie profesjonaliści z sektora będą mogli testować tysiące nowości na żywo. Future Lab: SIAL Paris idzie o krok dalej tworząc przestrzeń przewidywania, która pozwoli zapewnić sobie przewagę!

W 2018 roku firmy poszukujące nowych rynków, klientów dla swoich produktów eksportowych, dodatkowych źródeł przychodów (wg deklaracji wystawców edycji SIAL Paris 2016 udział w targach zapewnił im ponad 6 miesięcy dodatkowego obrotu) lub nowych dostawców nie mogą opuścić największych targów żywności, które odbędą się od 21 do 25 października br.

O SIAL Paris

Organizowane przez grupę Comexposium, targi SIAL Paris są członkiem SIAL Network, najważniejszej światowej sieci targów dedykowanych branży spożywczej i napojom. 8 regularnych imprez targowych (SIAL Paris, SIAL Kanada Montreal i Toronto, SIAL Chine, SIAL Middle East i SIAL Interfood w Dżakarcie, FOOD India Inspired by SIAL w New Delhi) gromadzi 14 535 wystawców i 359 800 odwiedzających ze 194 krajów. Więcej informacji o SIAL Network można uzyskać obserwując nas na Twitterze, Linkedln, Youtube, www.sialparis.comwww.sial-network.com

O Comexposium

Grupa COMEXPOSIUM jest jednym ze światowych liderów organizacji imprez i jest związana ze 170 wydarzeniami BtoC oraz BtoB, obejmującymi 11 sektorów tak różnorodnych jak branża rolno-spożywcza, rolnicza, modowa, cyfrowa, bezpieczeństwa, budownictwa, high-tech, optyczna czy transportowa. COMEXPOSIUM gromadzi 45 000 wystawców i ponad 3 miliony odwiedzających w 23 krajach na całym świecie.

Polskie firmy, które będą obecne na targach SIAL, aby zainspirować branżę spożywczą z całego świata: MLEKPOL, POLMLEK, FLIS, TAGO, MASPEX, MOKATE, ZBYSZKO, STOVIT, MELVIT, KUPIEC.

Organizatorzy polskich stoisk na targach SIAL Paris to: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej, Polska Izba Mleka, Krajowa Izba Gospodarcza, ELTAR, MAXPOL, POLEXPO.


Współpraca