Smaki Regionów 2016

24 września 2016 roku na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich rozpoczęły się targi Smaki Regionów. Była to już XVI edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ważne jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Istotne także jest zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu, a także – po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej – przygotowanie producentów produktów regionalnych do ubiegania się o ich ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym.

Do pierwszego etapu komisja konkursowa zakwalifikowała 150 produktów – od osób prywatnych, z gospodarstw agroturystycznych, kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i lokalnych organizacji, pensjonatów i małych zakładów rzemieślniczych.

Konsument XXI wieku coraz częściej czyta etykiety, je w pośpiechu i … jest głodny nowych smaków. Szuka ich podczas zagranicznych wojaży, nie zawsze będąc świadomym, jak duży potencjał tkwi w tradycji kulinarnej polskich regionów. Poznać je pomagają Targi Smaki Regionów, które trwały do 27 września.

Podczas tegorocznej edycji można było posmakować nie tylko specjałów z 16 województw, ale także spędzić czas z dziećmi w specjalnych strefach edukacyjnych. Jak co roku na czas trwania targów zaplanowano wiele atrakcji.

Targi Smaki Regionów to także warsztaty kulinarne i występy zespołów folklorystycznych. Na regionalnych stoiskach wystawiały się też zakłady mleczarskie: Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców ze Strzałkowa, Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA ze Środy Wielkopolskiej, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Czarnkowa, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP-TOMYŚL z Nowego Tomyśla, Spółdzielnia Mleczarska KAMOS z Kamiennej Góry, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Międzyborza, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska DEMI z Góry, Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KeSeM z Włocławka, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Opola Lubelskiego, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Grodziska Mazowieckiego, Spółdzielnia Mleczarska z Grudziądza.

W niedzielę, 25 września br., wręczone zostały medale dla najlepszych produktów regionalnych. Medale MTP Smaki Regionów otrzymały m.in.:

  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP-TOMYŚL z Nowego Tomyśla za Wielkopolski Ser Smażony i Wielkopolski Ser Smażony z Kminkiem,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Międzyborza za Twaróg Klinek Międzyborski,
  • Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców ze Strzałkowa za Twaróg Śmietankowy.

Wśród laureatów konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, nagrodzonych Perłą Smaki Regionów znalazła się Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Opola Lubelskiego, która nagrodę otrzymała za Twaróg Półtłusty Pergamin.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.


Współpraca