Smaki Regionów 2017

W dniach 23-26 września 2017 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się Targi Smaki Regionów. Podczas inauguracji oficjalnego otwarcia targów SMAKI REGIONÓW obecny był między innymi Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jacek Bogucki oraz marszałkowie większości polskich województw. Nie zabrakło również koordynatora Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Niclasa Fjellströma. W niedzielę przyznano nagrody dla najlepszych produktów i dań tworzonych tradycyjnymi metodami.

W Targach wzięło udział blisko 200 wystawców, lokalnych producentów z wszystkich polskich oraz pięciu zagranicznych regionów, którzy promowali produkty i potrawy wykonane według tradycyjnych receptur.

– Targi pozwalają mieszkańcom Poznania, Wielkopolski i całej Polski zapoznać się z kulturą kulinarną regionów Polski oraz różnych regionów Europy. Chcemy także edukować najmłodszych Polaków w zakresie nawyków żywieniowych. Z naszymi partnerami przygotowaliśmy przestrzeń ekologicznych produktów i ekologicznego jedzenia, ale także piekarenkę, pokazująca jak wypieka się tradycyjne pieczywo – powiedział wiceprezes zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich Tomasz Kobierski.

Obecny na targach Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jacek Bogucki zapoznał się z ekspozycją wystawców, zaprezentowaną na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na którym wystawione były unikatowe wyroby zarejestrowane w unijnym systemie jako Chronione Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności (GTS).

Na targach prezentowane były przetwory mleczne, mięsne, wyroby cukiernicze i piekarnicze oraz nalewki, wina i lokalne piwa. Aż 55 produktów zostało zgłoszonych przez wystawców do konkursu o Medal Targów SMAKI REGIONÓW. Komisja konkursowa wyłoniła 20 najlepszych produktów i wyróżniła 5.

Laureaci konkursu odebrali pamiątkowe medale i dyplomy. Medale w branży mleczarskiej otrzymali:

  • QZKO – Ekologiczne Gospodarstwo Rolno-Agroturystyczne za Masło Swojskie Z Mleka Koziego;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top-Tomyśl za Tradycyjny Gzik Wielkopolski – Twarożek;
  • PPH Klimeko Bogusław Klimczak za Masło Extra.

Tego samego dnia odbył się też Wielki Finał XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Laureaci otrzymali nagrody „Perła 2017” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wśród laureatów znaleźli się też przetwórcy mleka. Otrzymali oni nagrody w następujących kategoriach:

w kategorii: Produkt regionalny

Woj. dolnośląskie

  • Masło tradycyjne – OSM Międzybórz;

Woj. łódzkie – laureaci Łódzkiego Tygla

  • Mleko zsiadłe – PPH Klimeko Bogusław Klimczak;

Woj. małopolskie

  • Bryndza sądecka – OSM Nowy Sącz;

Woj. podkarpackie

  • Ser podpuszczkowy z nutą leśną – Bożena Wisła;
  • Ser dojrzewający „Wólczan” – Leszek Jakimowicz Leda-Ser;

Woj. wielkopolskie

  • Maślanka prosto z masielnicy – Średzka Spółdzielnia Mleczarska Jana;

Woj. zachodniopomorskie

  • Ser kozi widuchowski – Edyta Szczupak.
  • Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.

 


Współpraca