Smaki tradycji i regionów na Targach Regionalia 2015
Sektor spożywczy był główną częścią IV Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2015, które odbyły się w dniach 17-19 kwietnia 2015 r. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie. Honorowy patronat nad Targami objęli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego.
Podczas Targów Regionalia 2015 szeroko prezentowana była żywność regionalna, tradycyjna i ekologiczna. Targi wpisują się w modny nurt slow food. Potwierdza to fakt, iż już po raz drugi partnerem targów został Targ Śniadaniowy. Jest to inicjatywa, która co weekend gromadzi w największych polskich miastach liczne grono wielbicieli prawdziwego smaku. Wyniki ostatniego sondażu CBOS („Zachowanie żywieniowe Polaków”, 08.2014) wskazują, że Polacy chcą jeść zdrowo i są tradycjonalistami. Osiem na dziesięć osób twierdzi, że odżywia się zdrowo, a co siódma deklaruje, że często sprawdza skład produktów i datę ważności.
Wystawcy promujący kuchnię tradycyjną kusili wyrazistym smakiem mięs i wędlin domowej roboty, wypiekami czy miodami o szczególnych właściwościach. Przysmaki regionów można było poznać dzięki licznym degustacjom rozmaitych gatunków pieczywa, serów oraz innych wyrobów mleczarskich. Dodatkowo ofertę urozmaicały regionalne produkty z Turcji, Bułgarii, Grecji, Włoch, Austrii oraz Armenii.
Targi Regionalia 2015 to wydarzenie, które umożliwia promocję firmy oraz produktu na dużą skalę. Międzynarodowe Targi Polska, organizator Targów Regionalia, zapewniły obecność przedstawicieli branżowych, w tym sieci handlowych, restauracji i hoteli, sklepów ze zdrową żywnością, stwarzając tym samym okazję wystawcom do nawiązania kontaktów biznesowych.
Dostawcy i producenci mieli możliwość zgłoszenia swojego produktu do prestiżowego konkursu na Najlepszy Produkt Targów Regionalia 2015. Nagroda główna, Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Złoty Medal Targów Regionalia, to nie tylko dodatkowe korzyści promocyjne, ale i szansa na zdobycie zaufania klientów. Wyróżnienia zostały przyznane produktom odznaczającym się najwyższą jakością w następujących kategoriach: „Skarby natury”, „Promile i procenty”, „Natura i uroda” i „Rękodzieło”. Konkurs odbywał się pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Złoty medal w kategorii „Skarby natury” za twaróg pełnotłusty krajanka otrzymała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie. Nagrodę odebrała prezes Teresa Jędraszek.
Serdecznie gratulujemy.