Spadek cen na aukcji GDT

21.04.2020 -

Na odbywającej się 21 kwietnia 2020 roku 258 aukcji Global Dairy Trade zanotowano spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł -4,2% w stosunku do aukcji z dnia 7 kwietnia 2020 roku, a średnia cena wyniosła do 2836 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT spadł z poziomu 940 do poziomu 901 pkt., co stanowi spadek o -4,2% w stosunku do aukcji z 7 kwietnia 2020 roku.

Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – słodka serwatka w proszku i maślanki w proszku. Wzrosły ceny dwóch produktów, a ceny pięciu spadły. Najbardziej wzrosła cena laktozy – o +12,0%, a sera Cheddar – o +1,9%. Najbardziej spadła cena bezwodnego tłuszczu mlecznego – o -7,0%. Wzrosła ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 20601 t wobec 20302 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -7,0%, cena – 4083 USD/t;
  • Masło – spadek o -3,6%, cena – 4117 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana;
  • Ser Cheddar – wzrost o +1,9%, cena – 4480 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +12,0%, cena – 1078 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -3,0%, cena – 9409 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -4,9%, cena – 2380 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – spadek o -3,9%, cena – 2707 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana

Kolejna 259 aukcja GDT odbędzie się 5 maja 2020 roku.

(21.04.2020 za globaldairytrade.info)


Współpraca