Startuje Restaurant Week! Gdzie warto pójść podczas tej edycji Festiwalu? Sprawdźcie!
9 czerwca wystartowała wiosenna edycja Restaurant Week. Największy w Polsce festiwal kulinarny potrwa do 27 czerwca. Dobrze zjemy w blisko 350 restauracjach. Na Gości czeka popisowe trzydaniowe menu w festiwalowej cenie 59 zł (-10zł z Blik) i formule #zerowaste. Wystarczy odwiedzić stronę www.RestaurantWeek.pl i dokonać rezerwacji. Gdzie warto warto zjeść? Podpowiadamy!
LE BRACI – WARSZAWA
Jednym z naszych odkryć jest zlokalizowana niemal w samym sercu Warszawy restauracja Le Braci. To miejsce z prawdziwą włoską kuchnią, inspirowane włoskim stylem życia, mentalnością, witalnością i gościnnością. W festiwalowym menu znajdziecie m.in. duszoną wołowinę barolo z warzywami, risotto z chianti i straciatellą lub toskańską sałatkę z pomidorami, krewetkami i chlebem. Na deser prawdziwe, włoskie tiramisu! Kto ma ochotę na podróż po kulinarnej mapie Włoch?
FOUR – KRAKÓW
W Krakowie polecamy restaurację Four, która mieści się na ul. Józefa Szujskiego 4. Klimatyczne i przytulne wnętrze lokalu zapewni miłe i niezapomniane chwile. Serwowane tu dania z pewnością urzekną Wasze podniebienia i sprawią, że będziecie chcieli tu wrócić. Dajcie się oczarować jednej z dwóch wersji menu. Z pewnością nikt nie wyjdzie głodny po zjedzeniu piersi z kaczki z maślanką, krokietem ziemniaczano-pietruszkowym, sosem wiśniowym i młodą, pieczoną marchwią.
GĘSI PUCH – ŁÓDŹ
Jeśli szukacie restauracji na wieczorne spotkanie ze znajomymi przy lampce dobrego wina i wybornej gęsinie, koniecznie zarezerwujcie stolik w Gęsim Puchu. Czekają tu na Was nietuzinkowe połączenia smaków! W menu mięsnym króluje bitka wieprzowa z sosem figowym, ziemniakiem pieczonym z serem feta i tłuczonymi ogórkami z marynowaną rzodkiewką. Na osoby, które od mięsa stronią, czekają falafele jaglane z ciecierzycą podane na hummusie z sałatą, pomidorkami cherry i sosem ziołowym. Więcej nie zdradzamy – rezerwujcie!
KAMERALNA JEDZENIE I WINO – WROCŁAW
We Wrocławiu koniecznie zajrzyjcie do Kameralnej – klimatycznej restauracji z domową atmosferą, doprawioną restauracyjnymi standardami. Miejsce to szanuje tradycję oraz smaki znane z dzieciństwa, które podaje w nowoczesnej formie, utrzymując przystępność i łatwość przekazu dla Gości. Dania przygotowywane przez Chefa Kuchni zachwycą nawet najbardziej wymagających Gości. Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. polędwiczki wieprzowe sous vide, puree z zielonego groszku, pieczone ziemniaki, pieczarki konfitowane, sos demi glace. W wersji wege czekają na nas pieczone warzywa korzenne z oliwą sezamową, kolendrą, wędzoną papryką i czarnym sezamem.
RYNEK SHERATON – POZNAŃ
Na kulinarnej mapie Poznania warto odhaczyć Rynek Sheraton. Chef Kuchni doskonale wie jak trafić w kulinarne gusta Gości. Perfekcyjny wygląd dań sprawia, że smakują równie dobrze jak wyglądają! Jeśli chodzi o Poznań, to miejsce zdecydowanie zasługuje na zaufanie. Dajcie porwać się w podróż pełną smakowitości. W ramach festiwalowego menu będziecie mieli okazję spróbować m.in. schab z Mangalicy z młodymi ziemniakami, purée z marchwi, groszkiem cukrowym i sos mięsnym.
Nie zwlekajcie, najlepsze stoliki znikają w mgnieniu oka! Rezerwacji możecie dokonać na www.RestaurantWeek.pl. Festiwal odbywa się w oparciu o Kartę Higieny, czyli bieżące wytyczne sanitarno-epidemiologiczne. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu wspierasz niemarnowanie jedzenia.
#IDŹ! na bestsellery najlepszych restauracji i pomóż odrodzić się scenie restauracyjnej
Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl.
Festiwalowe miasta i regiony: Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Silesia, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław.
Termin Festiwalu: 9-27 czerwca 2021
(Informacja prasowa Restaurant Week)