Sympozjum z okazji 15-lecia Spółki PRO-WAM „Monitoring, optymalizacja oraz nawigacja w systemach do odbioru mleka”

W dniach 04-06.05.2016 r. w Hotelu AQUARIUS SPA w malowniczym i słonecznym Kołobrzegu odbyło się Sympozjum z okazji 15-lecia Spółki PRO-WAM z Koszalina, którego tematem przewodnim był „Monitoring, optymalizacja oraz nawigacja w systemach do odbioru mleka”. Uczestnikami Sympozjum byli prezesi oraz przedstawiciele największych mleczarń w Polsce oraz firm transportowych – łącznie około 300 osób. Zaproszeni goście mieli okazję z bliska przyjrzeć się ofercie spółki podczas prezentacji autocysterny DEMO o poj. 17 600 l na podwoziu Scania oraz cysterny-naczepy w wersji samonośnej o poj. 26 000 l. Sympozjum rozpoczęło się uroczystą kolacją, podczas której gościnnie wystąpił Kabaret Hrabi. Po występie kabaretu goście mieli możliwość bawić się do białego rana przy muzyce na żywo.



   
   
   

 

Dzień drugi przewidywał szereg wykładów z dziedziny mleczarstwa, które przywitaniem zgromadzonych otworzył Prezes Spółki PRO-WAM mgr inż. Marek Las, a następnie poprowadził dr hab. inż. Zygmunt Zander, profesor nadzwyczajny Katedry Inżynierii i Aparatury Procesowej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Kulisy powstania oraz funkcjonowania Zakładu Produkcyjnego PROMONT naświetlił Antoni Burzyński. Następnie mgr inż. Oktawian Formela – Dyrektor ds. Sprzedaży i Rozwoju – przedstawił ofertę Spółki PRO-WAM. Sekrety pracy kierowcy zdradził słuchaczom inż. Krzysztof Tchórzka (Kierownik Działu Automatyki i Marketingu) w swojej prezentacji pt. „Monitoring pracy kierowcy podczas objazdu trasy skupu surowca”. W dalszej części wykładów dr Mateusz Bonecki przedstawił sposoby optymalizacji tras odbioru mleka proponowane przez Firmę BetterSolutions. Wanda Charubin – Kierownik Działu Odbieralni Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL w Grajewie, przedstawiła praktyczną stronę odbioru surowca z zastosowaniem najnowszych rozwiązań Firmy PRO-WAM. Słuchacze zapoznali się również z technologiami membranowymi prezentowanymi przez A-Lima Bis Sp. z o.o. – wykład prowadził dr inż. Janusz Kroll, a technologię dozowania zakwasów przy produkcji twarogu i sera objaśnił Prezes Zarządu CSK Food Enrichment Poland Sp. z o.o. Piotr Zgórzyński. Prof. dr hab. inż. Jarosław Diakun – Kierownik Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego Wydziału Mechanicznego Politechniki Koszalińskiej wygłosił wykład pt. „Wzmocnienie warunków mycia w systemie CIP poprzez zastosowanie nietypowych oddziaływań”. Część dydaktyczną zakończyła prezentacja publikacji mgr inż. Józefa Nierychlewskiego pt. „Krowa w służbie człowieka i na znaczkach filatelistycznych”. Po serii bardzo pouczających wykładów, goście mogli swobodnie wymienić się swoimi doświadczeniami oraz spostrzeżeniami związanymi z problematyką odbioru i transportu mleka. Wieczorem podczas uroczystego bankietu goście złożyli zarządowi Spółki PRO-WAM gratulacje dokonań oraz życzenia dalszego rozwoju i sukcesów, a gwiazdą wieczoru był zespół muzyczny MIG.

(Informacja prasowa PRO-WAM)


Współpraca