Tech Food Practic 2021
W dniach 30 listopada – 1 grudnia 2021, na zamku w Gniewie, odbyła się IV edycja warsztatów Tech Food Practic pt. „Media i technika w przemyśle spożywczym – innowacje i efektywność”, zorganizowana przez firmę MARCOR przy współorganizacji firm: IIPM, Kersia, Big Pol – Fundusze Pomocowe, DetaPTech, Milk Hydrosan, CES, EKO Technologie, ActivTek, J.S. Cooling, AQUAPHOR, FRIZO, GEA, BAUTER, IWT GROUP.
Uczestników powitali: prof. Zygmunt Zander i Marta Marjanowska. O celach konferencji opowiedziała główna organizatorka Marta Marjanowska z firmy MARCOR.
Warsztaty podzielone były na cztery panele tematyczne.
Panel I: Technika w produkcji spożywczej
Podczas Panelu I uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:
- „Skuteczne wirowanie to nasze zadanie” – Sylwia Jenkner, GEA Westfalia Separator,
- „Proszkowanie mleka i nie tylko” – Katarzyna Bojarczuk, Grzegorz Augustyniak, MILK HYDROSAN;
- „Dynamiczny rozwój i Lider w segmencie FROM FARM TO FORK” – Krzysztof Czaczkowski i Maciej Szczepaniak KERSIA.
Panel II: Optymalizacja zużycia mediów energetycznych
Podczas tego panelu swoje wystąpienia zaprezentowali:
- Marcin Jakubiak, DeltaPTech – „Wybrane zagadnienia dotyczące zużycia mediów w urządzeniach energetycznych”;
- Andrzej Pluta, CES – „Kogeneracja gazowa jako zarządzanie energią”;
- Cezary Puczyłowski, BAUTER – „Nanotechnologie w przemyśle spożywczym – termoizolacje cienkowarstwowe”;
- Wacław Wiśniewski, FRIZO – „Prezentacja oferty FRIZO”.
Panel III: Gospodarka wodno – ściekowa
Panel III zakończył pierwszy dzień warsztatów. Podczas tego panelu uczestnicy wysłuchali wykładów:
- Bożeny Chmieliny, EKOTECHNOLOGIE – „Zarabiaj na przetwarzaniu osadów i bądź w zgodzie z przepisami”;
- Dariusza Majchrzaka, AQUAPHOR – „Systemy membranowe w produkcji pary”;
- Arkadiusza Faryniarza, IWT GROUP – „Oczyszczalnie ścieków – prezentacja firmy”’
- Arkadiusza Nalikowskiego, MARCOR – „Obniżenie kosztów wody i ścieków poprzez recykling wód w przemyśle”.
Wieczorem, na dziedzińcu zamku, odbyła się uczta z inscenizacją historyczną.
Panel IV: Innowacje i finanse
Warsztaty zakończył Panel IV. Jego tematykę przedstawił prof. Zygmunt Zander. Podczas tego panelu odbyły się dwa wykłady:
– Wiesława Wasilewskiego, BIG-POL – „Dotacje w praktyce – sposoby finansowania inwestycji”;
– Jana Marjanowskiego, MARCOR – „Wyzwania i możliwości odzysku wód poprodukcyjnych w przemyśle spożywczym.