TECHMILK 2016

W dniach 16-19 lutego br. w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach odbyło się XVII Seminarium „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka” TECHMILK 2016, które zorganizowane zostało przez Katedrę Inżynierii i Aparatury Procesowej Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.



Partnerem Seminarium była Polska Izba Mleka, a współorganizatorami firmy: ABB, ALFA LAVAL, ALIMA-BIS, ANDERSON-NEGELE, AGRO, ASTI, ATM, BIENCA, BRENNTAG, CHR. HANSEN, COKON, CONSTANTIA COLORCAP, CSK, CULINAR, DIVERSEY, ECOLAB, ELOPAC, ENPROTECH, EURO-PAN, EVERGREEN, FB-MONT, FERRARI, FLEXLINK SYSTEMS POLSKA, FOSS, GE PE, GROBA, GRUNDFOS, HYPRED, ICE GROUP, ICF&WELKO, ILAPAK, IMCD, JUMO, KELVION, MARCOR, MILK HYDROSAN, MITSUBISHI ELECTRIC, MLEKOMAT, NOVADAN, OPTIFLOW, PACKSOL, PAUL CRAEMER, PEPE, PHIMAR, POLAND FOOD, PP-EKO, PRO-WAM, PROMINENT, RIEDEL, SACCARDO, SCHWARTE-MILFOR, SMART AUTOMATION, SPINEX, SPOMASZ ZAMOŚĆ, SPX FLOW, TECHNO SERWIS, TELEST, TES, TETRA PAK, TEWES-BIS, TREPKO, ULMA, UITEX, VENAIR, VEOLIA, WEBER, WILD, ZENTIS. Patronat medialny nad Seminarium objęli: AgroIndustry, Agro Przemysł, Forum Mleczarskie Biznes, Nowy Przegląd Mleczarski.pl, Mleczarskie Technologie, Przegląd Mleczarski i portalspozywczy.pl.

Gości powitał komitet organizacyjny w osobach: Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego – dr hab. inż. Jan Limanowski, prof. UWM, Przewodniczący Komitetu Naukowego dr hab. inż. Zygmunt Zander, prof. UWM i dr inż. Fabian Dajnowiec. Wśród gości honorowych znaleźli się: prorektor ds. ekonomicznych i rozwoju, I zastępca rektora – dr hab. Mirosław Gornowicz, prof. UWM, dziekan Wydziału Nauki o Żywności – prof. dr hab. inż. Bogusław Staniewski, prodziekan ds. nauki, współpracy i studiów doktoranckich – prof. dr hab. Małgorzata Darewicz, prof zw. i kierownik Katedry Inżynierii oraz Aparatury Procesowej prof. dr hab. inż. Lidia Zander.

Seminarium rozpoczęły trzy wykłady merytoryczne. Wykład prof. Andrzeja Babuchowskiego, członka Grupy Zadaniowej ds. Rynków Rolnych Komisji Europejskiej i prezesa Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie dotyczył przyszłości sektora mleczarskiego w Unii Europejskiej. Wykład Tomasza Chabelskiego z Evergreen Solutions dotyczył systemu zagospodarowania osadów, odpadów i pozostałości przetwórczych z przemysłu rolno-spożywczego. Wiesław Wasilewski z firmy Big-Pol mówił o dotacjach unijnych i pomocy publicznej dla dużych i średnich zakładów mleczarskich.

   
 

 

TECHMILK to cykliczna, coroczna konferencja naukowo-techniczna przyciągająca kadrę techniczną i zarządzającą zakładów mleczarskich oraz firm wdrażających nowe technologie i innowacyjne rozwiązania w przemyśle spożywczym. Producenci instalacji procesowych, maszyn i urządzeń oraz surowców i materiałów dla przemysłu mleczarskiego reprezentowani są zarówno przez firmy polskie, jak i międzynarodowe mające siedziby na terenie UE. Corocznie prezentowane są też aktualne wyniki badań rynku produktów mleczarskich i zarysowujące się trendy zmian. Prezentowane są też bieżące prace legislacyjne nad wdrażanymi regulacjami rynku produktów spożywczych UE i funduszy spójności.

 

W tym roku swoje oferty i osiągnięcia prezentowało 68 firm współorganizatorów. Z ich ofertami przedstawiciele zakładów mleczarskich mogli zapoznać się podczas 48 prelekcji i na 67 stanowiskach ekspozycyjnych. Swoje stanowiska ekspozycyjne miały też: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie i Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie.

Spotkanie przedstawicieli branży mleczarskiej było też okazją do wymiany doświadczeń i podzielenia się wiedzą co do sposobu rozwiązywania problemów w zarządzaniu firmą w warunkach coraz bardziej złożonego środowiska formalno-prawnego. W Seminarium udział wzięło 136 osób reprezentujących 66 firm mleczarskich, 68 firm współorganizatorów, 20 gości z UWM w Olsztynie, 12 przedstawicieli prasy, 10 osób organizatorów i 3 studentki. W sumie w Seminarium udział wzięło około 440 osób.

Gospodarzem seminarium była firma HUGART HOTELS KOLEJARZ, wieloletni uczestnik i współorganizator kolejnych edycji Techmilku.


Współpraca