TECHMILK 2017

W dniach 14-17 lutego br. w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach odbyło się XVIII Seminarium „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka” TECHMILK 2017, które zorganizowane zostało przez Katedrę Inżynierii i Aparatury Procesowej Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

TECHMILK to cykliczna, coroczna konferencja naukowo-techniczna przyciągająca kadrę techniczną i zarządzającą zakładów mleczarskich oraz firm wdrażających nowe technologie i innowacyjne rozwiązania w przemyśle spożywczym. Producenci instalacji procesowych, maszyn i urządzeń oraz surowców i materiałów dla przemysłu mleczarskiego reprezentowani są zarówno przez firmy polskie, jak i międzynarodowe mające siedziby na terenie UE.

Partnerem Seminarium była Federacja Związków Zawodowych Pracowników Mleczarstwa, a współorganizatorami firmy: ABB, Agencja Inwestycyjna FB-Mont A. Fułek, Alfa Laval, ALIMA-BIS, AMC, ARGO, ATM Group, Au2mate (MAWOS), Bactoforce, Brenntag Polska, BIG_POL, Budimex, CBW Unitex, Chr. Hansen Poland, Constantia ColorCap, CSK Food Enrichment Poland, Diversey Polska, ECOLAB, ELOPAK, Elstar, Eneria, Enprotech Polska, Euro-Pan, Ferrari Systemi (Kolakowski), FlexLink Sysetms Polska, Foss Polska, GEA, Grundfos Pompy, Halag, HYPRED Polska, Imapak Piotr Pietrasik (AMC; PFM), IMCD Polska, Ingredion, ITW, Novadan, KSB, Kelvion, Leag, Merlett, MILK HYDROSAN, MLEKOMAT, NIWA, OptiFlow Jakub Stobiecki, Overlack, PePe Armatura i Stal Kwasoodporna, PHIMAR Polska, PFM, Poland Food, ProMinent Dozotechnika, Pro-WAM, Przedsiębiorstwo MARCOR, Riedel Filtertechnik, Schwarte-Milfor, SPINEX SPINKIEWICZ, SPX Flow Technology Poland, SPIRAX SARCO, SULBANA, Telest, Tetra Pak, TEWES-BIS, TREPKO, Ulma Packaging Polska, UNIBEP, UNITEX, Veolia Industry Polska, Weber Polska, Wild Polska, ZENTIS Polska.

Gości powitał, od tego roku zmieniony, komitet organizacyjny w osobach: przewodniczący Komitetu Organizacyjnego – dr hab. inż. Jan Limanowski, prof. UWM, i dr inż. Fabian Dajnowiec. Organizatorzy podziękowali prof. Zygmuntowi Zanderowi za przewodniczenie Seminarium przez 17 lat.

Wśród gości honorowych znaleźli się: prorektor ds. ekonomicznych i rozwoju, I zastępca rektora – dr hab. Mirosław Gornowicz, prof. UWM, dziekan Wydziału Nauki o Żywności w latach 2008-2016 – prof. dr hab. inż. Bogusław Staniewski, prodziekan ds. kształcenia – dr hab. inż. Anna Sylwia Tarczyńska, prodziekan ds. studenckich – dr inż. Aleksander Kubiak.

Seminarium rozpoczęły trzy wykłady przedinauguracyjne:

  • Janusza Czarneckiego, BUDIMEX, „Wykorzystanie nowoczesnych technologii projektowania i budowania na przykładzie realizacji dwóch największych inwestycji mleczarskich w Polsce w standardzie Baby Food dla Polmlek Sp. z o. o. i SM Mlekpol”,
  • Mikołaja Gajslera i Bogusława Buczka, Veolia,Usługi, technologie i rozwiązania pod-klucz dla przemysłu mleczarskiego. Zagadnienia wybrane – efektywne zarządzanie gospodarką cieplną – BiopROtector® przełomowa technologia odzysku „krowiej wody” do jakości wody pitnej na przykładzie instalacji demonstracyjnej z SM Mlekovita”,

Wiesława Wasilewskiego, BIG-POL, „Dotacje w praktyce – aktualne możliwości”.

– Aleksandra Nahajewskiego, Elstar,Hydract – innowacyjne spojrzenie na bezpieczeństwo produktu”.

Drugiego dnia nastąpiło oficjalne otwarcie Seminarium. Dokonał go prof. Jan Limanowski.

Przedstawił też propozycję współpracy z Katedrą Inżynierii i Aparatury Procesowej UWM w Olsztynie.

W tym roku firma Tewes-Bis obchodzi jubileusz 25-lecia działalności. Jej wiceprezesi Krzysztof Skowroński i Rafał Andrzejewski opowiedzieli o historii firmy i przedstawili plany na najbliższe lata.

Na tegorocznym TECHMILKU swoje oferty i osiągnięcia prezentowało 66 firm współorganizatorów. Z ich ofertami przedstawiciele zakładów mleczarskich mogli zapoznać się podczas 44 prelekcji i na stanowiskach ekspozycyjnych.

Spotkanie przedstawicieli branży mleczarskiej było też okazją do wymiany doświadczeń i podzielenia się wiedzą co do sposobu rozwiązywania problemów w zarządzaniu firmą w warunkach coraz bardziej złożonego środowiska formalno-prawnego. W Seminarium udział wzięły 244 osoby reprezentujące 66 firm współorganizatorów, 154 osoby reprezentujące 74 mleczarnie, goście z UWM w Olsztynie, 17 przedstawicieli prasy, 12 osób organizatorów i 24 studentów. W sumie w Seminarium udział wzięło 462 osoby.

W tym roku gospodarzem Seminarium była firma TEWES-BIS, wieloletni uczestnik i tegoroczny jubilat.

Prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, Waldemar Broś, mówił o Sytuacji na rynku mleka w roku 2017 i perspektywach na roku 2018”.

Seminarium podsumował prof. Jan Limanowski, kierownik Katedry Inżynierii i Aparatury Procesowej Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.

W ciągu dwóch dni trwania Seminarium jego uczestnicy mogli wysłuchać następujących wykładów firm-współorganizatorów:

  • Andrzej Dąbrowski, SPX,Ukryte rezerwy i poprawa efektywności produkcji. Propozycje SPXFLOW”;
  • Damian Wojtyś, Spirax Sarco, „Para czysta w przemyśle spożywczym”;
  • Paweł Jasiński, Grundfos, „Zastosowanie membran ceramicznych do odzysku wody technologicznej ze ścieków produkcyjnych. Instalacja GRUNDFOS-BIOBOOSTER w Zakładach Mleczarskich ARLA FOOD”;
  • Marek Kozak, ATM, „Urządzenia pakujące w kubki – liniowe czy rotacyjne?”;
  • Justyna Wilińska, CSK, „Od czego zależy jakość jogurtu?”;
  • Marcin Karczewski, ProMinent Dozotechnika,Zastosowanie profesjonalnych systemów ozonowania wody firmy ProMinent w przemyśle mleczarskim”;
  • Krzysztof Bojdoł, Constantia ColorCap,Innowacyjne opakowania dla przemysłu mleczarskiego”;
  • Jakub Stobiecki, OptiFlow,Homogenizatory Bertoli – wysoka jakość, niskie koszty”;
  • Paweł Kołakowski, Ferrari Systemi,Maszyny Ferrari Systemi – nowa technologia w pakowaniu i konfekcjonowaniu sera”;
  • Adam Głowacki, Daniel Żukowski,ZENTIS Techniczne aplikacje Zentis”;
  • Dariusz Skwierawski, GEA, „Nowe rozwiązania technologiczne firmy GEA – mozzarella czy gouda?”;
  • Zdzisław Jęsiak, Diversey,CIPTEC – zmiana podejścia do optymalizacji procesów mycia”;
  • Bartosz Smulik, Tetra Pak,Tetra Pak – najnowsze technologie i stabilny rozwój przemysłu mleczarskiego”;
  • Janusz Kroll, Alima-Bis, „Odzysk i regeneracja roztworów kwasowych i alkalicznych w systemach CIP”; Andrzej Potrzebka „Technologie membranowe w oczyszczaniu ścieków mleczarskich”;
  • Andrea Colombo i Marcin Stos, Euro-PAN, „Nowoczesne maszyny pakujące firm Corazza oraz IMA Dairy&Food”;
  • Marta Panasik, Paweł Moszkowicz, INGREDION,Ingredion – innowacyjne składniki i naturalne skrobie funkcjonalne. Czysta etykieta, tekstura, smak”;
  • Michał Łukaszewicz, KELVION, „Nowości produktowe oraz rozwiązania obniżające zużycie energii”;
  • Patryk Betlejewski, FlexLink Systems,Nowoczesne rozwiązania systemów paletyzacji oraz higieniczne aspekty przepływu produktów w branży mleczarskiej”;
  • Grzegorz Kowalski, Hypred, „Optymalizacja pracy oraz kosztów mycia instalacji membranowych”;
  • Monika Otulak-Komenda, Enprotech, „Zagospodarowanie ścieków i odpadów w przemyśle mleczarskim. Od problemu do korzyści – oszczędności i produkcja energii”;
  • Raffaele Tizzone, PFM,Innowacyjne opakowania wielokrotnego zamknięcia dla serów plastrowanych, wiórkowanych i porcjowanych”;
  • Jarosław Harasimczuk, ARGO, „Najnowsze rozwiązania techniczno-procesowe dla mleczarstwa”;
  • Izabela Jagodzińska, Foss, „Rozwiązania procesowe dla przemysłu mleczarskiego”;
  • Jarosław Ostrowski, Piotr Częścik, UNITEX, „UNITEX dla mleczarstwa – nowe możliwości produkcyjne i serwisowania stacji uzdatniania wody”;
  • Michał Hołdyński i Grzegorz Łokucjewski, Tewes-Bis, „Starcie techniki z technologią”;
  • Piotr Laboga, Ecolab, „Hi-Speed H2O2 – Nowa generacja produktów dezynfekcyjnych”;
  • Jarosław Górka, Schwarte–Milfor, „Transport mleka refleksje producenta urządzeń transportowych”;
  • Arkadiusz Groszewski, EcorProduct, „Bezpieczne opakowania do wyrobów mleczarskich na bazie poliolefin”;
  • Paweł Łagoda, Trepko, „Kompletne linie pakujące Trepko do napełniania butelek”;
  • Janusz Maroszek, Milk Hydrosan,Proszkownie – modernizacje technologiczne i energetyczne – propozycje Milk Hydrosan”;
  • Przemysław Leszczyński, Weber, „Oferta Weber Polska dla branży spożywczej”;
  • Krzysztof Kucza, Marcin Markowski, Jacek Grabowski, ABB, „Automatyka i robotyka firmy ABB w przemyśle mleczarskim”;
  • Tomasz Kramek, Riedel, „The next generation of sanitary bag filters for powder production – a case study”;
  • Alain Messinger, Ireneusz Domański, Halag Chemie, „Ewolucja od czyszczenia do pielęgnacji. Przekształcamy kosztowną konieczność w zrównoważoną inwestycję”;
  • Waldemar Szamraj, MS Spinex, „STELZER – mieszadła dla przemysłu mleczarskiego”;
  • Michał Zieliński, Bactoforce, „Bezpieczeństwo mikrobiologiczne – prewencja – Bactoforce”;
  • Angelo Marano, AMC, „Ponad 20 lat wykonywanych na zamówienie rozwiązań pakowania dla mleczarstwa”;
  • Lucien Nicolas, Sulbana, „Elastyczne linie produkcyjne twardego i półtwardego sera”;
  • Oktawian Formela, PRO-WAM, „Propozycja PRO-WAM Sp. z o.o.”;
  • Waldemar Broś, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich, „Sytuacja na rynku mleka w roku 2017 i perspektywy w roku 2018”.

 


Współpraca