TECHMILK 2018

W dniach 6-9 lutego 2018, w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach odbyło się XIX Seminarium „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka – TECHMILK 2018”.

Organizatorem Seminarium była Katedra Aparatury Procesowej Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Współorganizatorami były firmy: ADM Wild, AGRANA, ALIMA-BIS, ARGO, ATM Group, B. Kołakowski, Boccard, Brenntag, Chr.Hansen, Comp S.A., CSK, Culinar, Diversey, ECOLAB, Elstar, Enprotech, Ernst & Young, Euro-Pan, FB-Mont, FlexLink, FlexoPack, Foss, FRIZO, Frutarom, GEA POLSKA, Grundfos, Hydrosol, HYPRED, IMAPAK, IMCD, Kelvion, Merlett, MILK HYDROSAN, MILKOM, MLEKOMAT, Neumo, NIWA, NOVADAN, OptiFlow, Oqema, PCC Consumer, PePe, PHIMAR, ProMinent, PRO-WAM, SaneChem, Schur Flexilbles Poland, SCHWARTE-MILFOR, Sealed Air, SPINEX, Spirax, SPX, STIGEN, SWIMER, Tajfun, TAPFLO, Telest, Tetra Pak, TEWES-BIS, TREPKO, Ulma, Veolia Industry, Veolia Water, Weber Polska, ZENTIS.

Współgospodarzem tegorocznego Techmilku była firma SCHWARTE-MILFOR.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego prof. dr hab. Ryszard J. Górecki, dziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM – prof. dr hab. inż. Małgorzata Darewicz, prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy – dr Klemens Ciesielski i prof. Zygmunt Zander.

Pierwszego dnia trwania seminarium uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:

– Józefa Warechowskiego z Katedry Inżynierii i Aparatury Procesowej UWM pt. „Aparatura kontrolno-pomiarowa w zakładzie – dlaczego wymaga szczególnej uwagi?”;

– Moniki Otulak-Komendy z firmy ENPROTECH pt. „Porównanie dwóch rozwiązań oczyszczania ścieków mleczarskich, metoda tlenowa czy beztlenowa i gospodarka osadowa. Koszt i zysk”;

– Wiesława Wasilewskiego z firmy BIGPOL pt. „Dotacje w praktyce – ostatnie konkursy”.

– Zbigniewa Liptaka i Wojciecha Sajdka z firmy Ernst & Young Doradztwo Podatkowe pt. Akcyza od węgla, gazu i energii elektrycznej jako zbędny koszt działalności mleczarni”;

Drugiego dnia nastąpiło oficjalne otwarcie Seminarium. Uczestników powitali prof. Jan Limanowski, kierownik Katedry Inżynierii i Aparatury Procesowej i prof. dr hab. Ryszard J. Górecki.

W imieniu firmy SCHWARTE-MILFOR gości powitała Alicja Matuszewicz. Przedstawiła też historię firmy.

Uczestnicy mogli wysłuchać następujących wykładów:

– Jarosława Górki i Zbigniewa Szeląga z firmy SCHWARTE-MILFOR, współgospodarza Seminarium, pt. „Mleko surowe – transport pod specjalnym nadzorem i co dalej?”;

– Sylwii Jenkner z firmy GEA pt. „Skuteczne wirowanie to nasze zadanie”;

– Damiana Wojtysia z firmy SPIRAX SARCO pt. „Innowacyjne rozwiązania w układzie odzysku ciepła z obiegu parowo kondensatowego, rachunek zysków dla przemysłu mleczarskiego”;

– Pawła Łagody z firmy TREPKO pt. „Gdy liczy się czas i pieniądze – kompleksowe rozwiązania TREPKO”;

– Jakuba Stobieckiego z firmy OPTIFLOW pt. „Sterowanie przepływem w liniach procesowych. Zawory i pompy dla mleczarni”;

– Bogusława Buczaka z firmy VEOLIA WATER pt. „Innowacyjna technologia odzysku kondensatów i permeatów NF/RO („krowiej wody”) do ponownego wykorzystania w procesach mleczarskich na przykładzie instalacji demonstracyjnej z SM Mlekovita. Ścieki jako surowiec – ostatnie inwestycje ekologiczne w zakładach mleczarskich realizowane przez Veolia Water Technologies w Polsce”;

– Marka Równickiego i Marka Pokrzywnickiego z firmy NOVADAN pt. „Innowacyjne mycie instalacji membranowych i pianowych”;

– Adama Głowackiego z firmy ZENTIS pt. „Stacje dozowania ZENTIS – nowe możliwości”;

– Roberta Gierka i Adama Kowalki z firmy GRUNDFOS pt. „Oszczędności mediów w zakładach przemysłu mleczarskiego w wyniku zastosowania innowacyjnych urządzeń Grundfos”;

– Piotra Robaka z firmy HYPRED pt. „HY-AG-LCB – efekt synergii nowe możliwości i rozwiązania”;

– Pawła Kołakowskiego z firmy FERRARI SISTEMI pt. „Maszyny Ferrari Sistemi – automatyzacja procesu pakowania i konfekcjonowania sera żółtego”;

– Przemysława Leszczyńskiego z firmy WEBER Polska pt. „Zbiorniki z tworzyw termoplastycznych w przemyśle spożywczym”;

– Jarosława Janów i Gwidona Janów z firmy STIGEN pt. „Wymagania techniczno-prawne dla urządzeń wytwarzających parę w sektorze spożywczym”;

– Andrea Colombo i Marcina Stosa z firmy EURO-PAN pt. „IMA Dairy & Food – The revolutionary way of packaging / Rewolucyjny sposób pakowania…”

– Anny Deki z firmy OQEMA pt. „Lecytyna w produkcji proszków instant – nowoczesne rozwiązania”;

– Jakuba Arnolda z firmy PCC CONSUMER PRODUCTS KOSMET pt. „HYSEPTA M1 – dezynfekcja nowego pokolenia”;

– Tomasza Ziółkowskiego z firmy CSK pt. „Bezpieczny produkt – czysta etykieta”;

– Piotra Śledzińskiego z firmy BOCCARD pt. „Nowoczesne rozwiązania procesowe do produkcji jogurtu greckiego i innych świeżych produktów”;

– Andrzeja Dąbrowskiego z firmy SPX pt. „«Mleko roślinne» – zagrożenie czy dodatkowa możliwość dla mleczarstwa?”.

Ostatniego dnia trwania Seminarium uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:

  • Karoliny Fidorf z firmy CULINAR pt „Lyckeby Careful – czyścimy etykiety”;
  • Waldemara Szamraja z firmy SPINEX pt. „Stelzer – mieszadła dla przemysłu spożywczego”;
  • Michała Hołdyńskiego z firmy TEWES-BIS pt. „Bezpieczeństwo, higiena, ekonomia – nowe standardy w stacji mycia CIP”;
  • Janusza Krolla z firmy ALIMA BIS pt. „Zastosowanie mikrofiltracji w procesie przygotowania mleka i serwatki do procesów membranowych”;
  • Grzegorza Graczyka z firmy TAPFLO pt. „Rozwiązania Tapflo dla przemysłu mleczarskiego”;
  • Macieja Bujalskiego z firmy FLEXOPACK pt. „Innowacyjne opakowania dla branży serowarskiej”;
  • Zdzisława Jęsiaka z firmy DIVERSEY pt. „Od «Gamonia» do Fachowca. Platforma e-learningowa Diversey”;
  • Janusza Maroszka z firmy MILK HYDROSAN pt. „Technika – technologia – propozycje Milk Hydrosan”;
  • Marcina Kmiotka z firmy NEUMO pt. „Product recovery system – jak zaoszczędzić czas i pieniądze”;
  • Łukasza Samula z firmy ECOLAB pt. „Nowa kwalifikacja surowca HNO3 i jej skutki”;
  • Moniki Szafran i Andreasa Duekera z firmy FRUTAROM pt. „FRUTAROM – słodkie i wytrawne komponenty do produktów mleczarskich”;
  • Patryka Betlejewskiego z firmy FLEXLINK pt. „Higieniczne systemy transportu oraz dostosowanie linii produkcyjnych do obecnych wymagań rynku”;
  • Katarzyny Filipowskiej z firmy HYDROSOL pt. „Produkty mleczarskie w Arabii Saudyjskiej”;
  • Krzysztofa Surówki z firmy MERLETT pt. „Zastosowanie węży z tworzyw sztucznych w przemyśle mleczarskim”;
  • Piotra Pietrasika z firmy IMAPAK pt. „Pakowanie plasterków sera w opakowania wielokrotnego zamknięcia – typu koperta”;
  • Marka Pawlaka z firmy SCHUR FLEXIBLES POLAND pt. „Rozwiązania techniczne stosowane w procesie dojrzewania i pakowania serów”;
  • Krzysztofa Zająca i Jerzego Cabana z firmy SEALED AIR POLSKA pt. „Jakość sera w kontekście doboru optymalnego systemu pakowania próżniowego oraz właściwych materiałów opakowaniowych”;
  • Macieja Jurkowskiego z firmy AGRANA pt. „Wyprzedzić konsumenta”;
  • Michała Kołakowskiego z firmy MILCOM AS pt. „Zastosowanie woreczków typu doypack z nakrętką w mleczarstwie (dla produktów termizowanych i świeżych)”.

Na zakończenie prof. Jan Limanowski podsumował Seminarium. W Seminarium udział wzięło 65 firm, z których przyjechało 238 osób, 70 zakładów mleczarskich, z których przyjechały 134 osoby, 11 specjalnych gości, 7 firm, które prowadziły Techmilk od strony medialnej – 12 osób, z Katedry – 7 pracowników i 3 studentki i 20 studentów z Koła Naukowego Inżynierii Chemicznej i Procesowej.

TECHMILK 2018 zakończyła uroczysta kolacja, której gospodarzem była firma SCHWARTE-MILFOR.

 


Współpraca