TECHMILK 2022
W dniach 6-7 kwietnia 2022 w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach odbyło się XXIII Seminarium „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka – TECHMILK 2022” zorganizowane przez Katedrę Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko−Mazurskiego w Olsztynie. Współgospodarzem była firma PRO-WAM, która niedawno obchodziła swój Jubileusz.
Seminarium otworzyli: dr hab. inż. Fabian Dajnowiec, prof. dr hab. Jerzy Przyborowski – Rektor Uniwersytetu Warmińsko−Mazurskiego w Olsztynie i prof. dr hab. Małgorzata Darewicz – Dziekan Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko−Mazurskiego w Olsztynie.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się też prof. dr hab. inż. Zygmunt Zander i dr hab. inż. Jan Limanowski, prof. UWM, jego wcześniejsi organizatorzy. Rektor UWM, prof. dr hab. Jerzy Przyborowski i dr hab. inż. Fabian Dajnowiec podziękowali prof. Janowi Limanowskiemu za 21 lat organizowania Seminarium TECHMILK.
Pierwszego dnia swoje prelekcje zaprezentowali:
- Marek Las, PRO-WAM – „Kulisy powstania firmy”;
- Oktawian Formela PRO-WAM – „Gdzie patrzeć, żeby widzieć”;
- Sylwia Jenkner, Sebastian Kwiatkowski, GEA Westfalia Separator – „Podsumowanie ostatnich 15 lat GEA Westfalia Separator w Polsce. Portfolio usług serwisowych i modernizacji urządzeń w przemyśle mleczarskim”;
- Damian Isztwan OptiFlow – „Urządzenia do homogenizacji rotacyjnej i wysokociśnieniowej – Daniatech i Bertoli”;
- Michał Pietrasik, ALPMA-SULBANA – „ALPMA-SULBANA – najnowsze linie produkcyjne – sery żółte, miękkie, Paneer, Tofu i produkty wegańskie”;
- Witold Prusiński, GRUNDFIS – „Grundfos iSolutionns – optymalizacja kosztów pracy instalacji”;
- Jacek Krajewski, Zdzisław Jęsiak DIVERSEY – „IntelliCIP – zdalna kontrola i optymalizacja procesów CIP. Kondycjonowanie wody kluczem optymalizacji procesów w układach chłodniczych”;
- Marek Kozak ATM GROUP – „Automatyzacja procesów pakowania”;
- Michał Kołakowski, B. Kołakowski Sp. z o.o. – „Ampack LFS – nowa seria maszym pakujących w kubki przeznaczonych dla linii produkcyjnych o mniejszych wydajnościach”;
- Jakub Musiał, Cryogas – „Zastosowanie LNG w przemyśle mleczarskim”.
Drugiego dnia uczestnicy wysłuchali następujących wystąpień:
- „Kotły BOSCH efektywność energetyczna w sektorze mleczarskim” – Krzysztof Kozakowski, LOOS Centrum – Kotły Przemysłowe BOSCH;
- „Najnowsze rozwiązania techniczne GEA Tuchenhagen” – Daniel Paluch, GEA TUCHENHAGEN POLSKA;
- „Optymalny dobór urządzeń Alfa Laval w dobie wyzwań energetycznych” – Adam Matwiejczyk, Damian Bartkowiak, PePe;
- „Przez historię w nowoczesność – 30. lecie Tewes-Bis” – Rafał Andrzejewski, Michał Hołdyński Tewes-BIS;
- „PFM – nowoczesne linie do pakowania przekąsek serowych oraz sera wiórkowanego w saszetki Doypack” – Michał Pietrasik, PFM;
- „Rewolucyjne podejście do procesu pakowania” – Paweł Łagoda, TREPKO;
- „Kontrola procesu w przetwórstwie mleka” – Adrian Maliszewski, Marcin Traut, NOACK;
- „Kreowania świata bezpiecznej żywności” – Katarzyna Gorczyńska, KERSIA;
- DULCODOS SAFE IBC: Bezpieczeństwo jako priorytet dla niezawodnego dozowania substancji chemicznych. Pompa dozująca SIGMA HIGIENIC: Precyzyjne i czyste dozowanie” – Jacek Kowalski, ProMinent Dozotechnika;
- „Rozwiązania techniczno-technologiczne utrzymania higieny w dobie światowego wzrostu cen surowców” – Marek Równicki, Marek Pokrzywnicki, NOVADAN;
- „Trzecie życie wody – recykling wody z oczyszczalni ścieków” – Janusz Kroll, Aleksandra Olech, A-lima-Bis;
- „Doświadczenie serowarskie w nowej odsłonie” – Joanna Majewska Tetra Pak;
- „FO Osmoza prosta – alternatywa dla wyparki? Techniczna propozycja ZENTIS” – Adam Głowacki, ZENTIS;
- „Możliwość zastosowania zbiorników z tworzyw termoplastycznych w przemyśle spożywczym” – Przemysław Leszczyński, Weber;
- „Technologie pakowania: redukcja plastiku i automatyzacja” – Maciej Gierszewski, Sealed Air;
- „Zalety inwestycji w magazyn produktów myjących i dezynfekujących” – Łukasz Samul, Ecolab;
– „Dotacje w praktyce – okres przejściowy” – Wiesław Wasilewski, Big-Pol Fundusze Pomocowe;
– „SIG Neo – technologia pakowania aseptycznego najnowszej generacji e2 – ekonomia x ekologia” – Daniel Rekowski, SIG;
– „Nowatorskie rozwiązania chłodnicze dla branży mleczarskiej” – Marcin Gozdyra, FRIZO.
Seminarium podsumował dr hab. inż. Fabian Dajnowiec. Podziękował uczestnikom i firmom współorganizującym Seminarium za udział oraz osobom z Katedry Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii za pomoc w organizacji. W Seminarium udział wzięło koło 307 osób: 118 osób z 49 zakładów mleczarskich, 162 osób z 45 firm współorganizatorów, 12 osób z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i
8 osób z Katedry Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii WNoŻ UWM.