Technologia UV minimalizuje koszty energetyczne w mleczarni
Duńska mleczarnia zminimalizowała zużycie energii, stosując zaawansowaną technologię najnowszego procesu inaktywacji drobnoustrojów w płynnych produktach. Technologia raslyzacji, wykorzystująca światło UV do inaktywacji mikroorganizmów w wodzie technologicznej, obniżyła zużycie energii o 91%, zapewniając jednocześnie pełną kontrolę mikrobiologiczną i oszczędności rzędu 88 000 euro rocznie.
Walka z mikroorganizmami: rewolucja w przemyśle mleczarskimTradycyjna pasteryzacja mleka została zastąpiona technologią raslyzacji. Nowa metoda zapewnia inaktywację mikroorganizmów w wodzie na poziomie redukcji 12[1]. W porównaniu z innymi rozwiązaniami wykorzystującymi światło UV, raslyzacja jest bezpiecznym rozwiązaniem eliminującym niebezpieczeństwo zanieczyszczenia produktu szkłem. System ten inaktywuje drobnoustroje w wodzie, nie wymagając bezpośredniego kontaktu produktu z lampami UV.
„Mleczarnia zastąpiła pasteryzator do przygotowania wody technologicznej systemem raslyzacji firmy Lyras. System ten gwarantuje uzyskanie wymaganej jakości wody i zapewnia właściwe jej parametry podczas wypychania ziarna serowarskiego przy spłukiwaniu kotłów serowarskich i rurociągów.” - wyjaśnia kierownik sprzedaży, Poul Knudsen.
Ta nowa technologia pozwala mleczarni zaoszczędzić energię i pieniądze, a także eliminuje niebezpieczeństwo zanieczyszczenia szkłem podczas produkcji, które pojawia się w rozwiązaniach stosujących światło UV. Raslyzacja nie wpływa na smak i jakość naświetlanego produktu oraz zmniejsza zanieczyszczanie środowiska.
Poul Knudsen kontynuuje:
„Duża oszczędność energii polega na tym, że mleczarnia nie musi już podgrzewać wody, a następnie chłodzić ją do temperatury roboczej 30°C, jak ma to miejsce w tradycyjnej pasteryzacji. Zamiast tego skutecznie inaktywujemy mikroorganizmy za pomocą światła ultrafioletowego bez konieczności wysokiego podgrzewania wody. Następnie za pomocą wymiennika ciepła doprowadzamy wodę do dokładnie pożądanej temperatury podczas użytkowania. Dzięki temu woda wypycha ziarno serowarskie z instalacji w optymalnych warunkach. Jeśli temperatura wody technologicznej jest nieodpowiednia, ziarna serowarskie się kurczą, co wpływa na niewłaściwą końcową strukturę sera. Przez nowy system raslyzacji, mleczarnia oszczędza energię i pieniądze”.
Ochrona białek i zwiększenie wydajności
Raslyzacja zapewnia wysoką jakość produktu nawet w przypadku nieprzezroczystych płynów, takich jak solanka, serwatka, osocze krwi, roztwory białkowe, sok i płyny fermentowane przemysłowo. Brak ogrzewania chroni cenne białka produktu, które zachowują swoją pierwotną formę. Zastosowanie raslyzacji, jako zamiennika filtracji głębokiej zwiększa wydajność procesu produkcyjnego i umożliwia jego wyższy poziom automatyzacji.
Celem Lyrasa jest wdrożenie raslyzacji w globalnym przemyśle przetwórczym. To działanie ma na celu zarówno zmniejszenie całkowitej światowej emisji CO₂, jak i zwiększenie bezpieczeństwa żywności na całym świecie. Systemy raslyzacji są już zainstalowane w firmach w Europie, Australii i USA.
Skuteczna inaktywacja mikroorganizmów dla różnorodnych zastosowań
Przedsiębiorcy z branży spożywczej mają różne wymagania dotyczące, jakości wody technologicznej. Zazwyczaj posiadają oddzielne źródła wody i kontrolują ich jakość w ramach własnych procedur. Ponieważ woda jest często integralną częścią procesu produkcji żywności, ważne jest, aby była całkowicie czysta mikrobiologicznie. Dotyczy to na przykład wody używanej do spłukiwania ziarna serowarskiego z kotłów
i zbiorników, wypychania produktu z rurociągów procesowych, a także wody technologicznej używanej
w procesie produkcji sera. Raslyzacja skutecznie inaktywuje mikroorganizmy, dlatego często może w pełni zastąpić tradycyjną obróbkę cieplną zarówno wody, jak i innych płynnych produktów.
WCZEŚNIEJ – Przygotowanie wody technologicznej z użyciem pasteryzacji
TERAZ – Przygotowanie wody technologicznej z użyciem energooszczędnej raslyzacji
Wcześniej: Pasteryzacja wody technologicznej wiązała się z dużym zużyciem energii, ponieważ mleczarnia najpierw podgrzewała wodę do 72°C, a następnie schładzała ją do temperatury roboczej 30°C.
Teraz: Raslyzacja skutecznie inaktywuje mikroorganizmy za pomocą światła UV bez podgrzewania wody. Następnie, za pomocą wymiennika ciepła, woda jest doprowadzana do pożądanej temperatury 30°C. Woda wypycha ziarno serowarskie z instalacji bez zmiany jego struktury.
Raslyzacja – krok w kierunku neutralności klimatycznej
Technologia raslyzacji firmy Lyras oferuje znaczące korzyści dla mleczarni i innych gałęzi przemysłu spożywczego. Pozwala na obniżenie kosztów, zwiększenie bezpieczeństwa w produkcji żywności i ochronę środowiska.
[1] Redukcja log to sposób pomiaru różnicy żywotnych CFU (jednostek tworzących kolonie) przed i po przeprowadzonym procesie obróbki.