Temar wie jak przygotować się do zmiany na rynku serów

Segment importu i dystrybucji serów europejskich w Polsce, wchodzi w wymagający okres dynamicznych zmian i wyzwań po chwilowej stabilizacji. Ostatnie tygodnie przyniosły znaczny wzrost cen mleka w Europie, co bezpośrednio przekłada się na podwyżki cen produktów nabiałowych, takich jak sery półtwarde, sery do kremów i tłuszcze. Niestety, prognozy wskazują, że w najbliższych miesiącach wzrosną również ceny europejskich serów pleśniowych i specjałów serowych – mówi Marcin Klaczak, prezes zarządu Temar.

Temar współpracuje z ponad 50 europejskimi producentami. Wieloletnie relacje i partnerskość w działaniu, pozwalają nam w jak najlepszy sposób przygotować się na zmiany, aby konsument nie odczuł wyraźnie podwyżek.
Jesteśmy przygotowani na nadchodzącą sytuację. Optymalizujemy procesy logistyczne, przegrupowujemy ofertę, a przede wszystkim musimy wykazać się elastycznością i innowacyjnością w swoich strategiach – podkreśla Marcin Klaczak


Odpowiednia oferta jako odpowiedź na wyzwania rynku
W opinii prezesa firmy Temar, stabilizacja cen mleka jest prognozowana na początek 2025 roku, choć na wyższym poziomie niż dotychczas. Branża w Polsce musi więc dostosować się do nowych warunków cenowych, pomimo wyzwań, czwarty kwartał tradycyjnie przynosi wzmożoną sprzedaż związaną z sezonem świątecznym. Konsumenci są w tym okresie skłonni wydawać więcej na produkty premium, które podkreślają wyjątkowy charakter świątecznych chwil.

Aby sprostać tym oczekiwaniom, Temar przygotował specjalną ofertę świąteczną z ponad 400 nowościami. Sery w sezonowej ofercie Temar wyróżniają się dodatkami typowymi dla okresu zimowego, takimi jak orzechy, suszone owoce, trufle, czy przyprawy korzenne. Sięgnęliśmy także do specjałów mniej znanych, o wyjątkowych tradycjach i ścisłym związaniu z rejonem, takich jak Single Gloucester czy Asiago. W naszej ofercie świątecznej proponujemy także nasze bestsellery – Gorgonzolę Dolce Igor, Cambozolę czy Rougette. Tak dobrane sery w ofercie gwarantują wyjątkowe doznania kulinarne, idealnie wpisujące się w świąteczną atmosferę.

Nasza bogata oferta świąteczna nie tylko odzwierciedla aktualne trendy w branży, ale również spełnia oczekiwania konsumentów poszukujących produktów na specjalne okazje. Gama serów Fresh Pack wpisuje się w zapotrzebowanie rynku. Proces konfekcjonowania ponad 50 gatunków serów odbywa się w nowoczesnym parku maszynowym. Dostarczamy klientom wybrane gatunki serów, w wybranych przez nich gramaturach oraz kształtach. Koncept rozwija się dynamicznie, tworzymy nowy projekt Fresh Pack Edition, czyli sery inspirowane okresem roku i innych okazji – mówi Marcin Klaczak. Przy każdej okazji firma inwestuje również w edukację konsumentów, podkreślając, że wybór serów premium to filozofia tradycyjnego serowarstwa, która niesie za sobą wysoka jakość i unikalność oryginalnych serów.

Długoterminowa strategia to klucz do sukcesu
Podsumowując, końcówka roku 2024 stawia przed nami wyzwania, jednak nie jest to pierwszy raz kiedy mierzymy się z tymi problemami w dynamicznej branży mleczarskiej. Musimy korzystać z naszej 35-letniej wiedzy, aby adaptować się do zmian takich jak zmieniające się warunki klimatyczne, dobrostan zwierząt i młodsze profile konsumentów.

Jednak nasze plany na najbliższe miesiące są ambitne, a ich realizacja będzie kluczowa dla dalszego sukcesu naszej firmy w wymagającym otoczeniu rynkowym – puentuje prezes zarządu Temar
 

Współpraca