Ukraińscy producenci serów tracą rynek krajowy. Wypierają ich importerzy z UE

W Ukrainie sprzedaż serów produkcji ukraińskiej przestała rosnąć na tle zwiększonego importu. Perspektywy sprzedaży krajowych serów na rynkach zagranicznych nie są dobre – podała branżowa agencja analityczna Infagro

Ukraina znaczący wzrost importu serów
„W najbliższej przyszłości sery nie staną się tańsze, ale promocje z dużymi rabatami staną się masowe. I nawet obniżki cen nie uratują wszystkich producentów, bo import serów znacząco wzrósł" –  zauważają analitycy.

Z ich informacji wynika, że ​​europejski ser jest bardzo tani i krajowym producentom coraz trudniej jest konkurować z nim na krajowym rynku Ukrainy. W pierwszym kwartale import serów twardych, półtwardych i białych wzrósł o 12%. W szczególności importowano znaczną ilość serów twardych/półtwardych, które stanowią największą konkurencję dla krajowych serowarów. O jedną czwartą wzrósł natomiast import serów topionych.

Jednocześnie nie ma obecnie pewności co do dalszego znaczącego wzrostu importu. Eksperci sugerują, że dewaluacja hrywny nieco odstrasza importerów.

Ukraińscy producenci serów starają się zwiększać eksport
Zwrócono uwagę, że w związku z pogłębianiem się problemów ze sprzedażą na rynku krajowym ukraińscy producenci serów starają się zwiększać eksport, ale nie zawsze im się to udaje.

– Sprzedaż eksportowa serów półtwardych w pierwszym kwartale w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku spadła o 11%. Jeszcze gorzej wygląda dynamika eksportu wyrobów serowych półtwardych. Ich sprzedaż w pierwszym kwartale spadła o prawie jedną czwartą. W przyszłości eksport tego produktu spadnie jeszcze bardziej – prognozuje „Infagro”.
 

Współpraca