Wielka Brytania: Producenci mleka tracą miliony
12.10.2021 -
Producenci mleka w Wielkiej Brytanii mogą doświadczyć znaczącego zmniejszenia swoich dochodów, jeśli nie spełnią minimalnych wymagań nabywców mleka w zakresie tłuszczu i białka.
Jak ogłosiła Brytyjska Organizacja Promocji Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB), według jej analiz ponad 40% mleka surowego dla sektora mleka płynnego i 55% mleka do produkcji innych produktów mleczarskich nie spełniało w sezonie 2020/2021 wartości docelowych zawartości tłuszczu.
Doprowadziło to do utraty dochodu w wysokości 38 milionów funtów (1 funt = 5,4400 zł, NBP 2021-10-11). Rolnicy stracili kolejne 16,9 mln funtów w dostawach, które nie osiągnęły wymaganej zawartości białka. W przypadku surowców dla sektora mleka spożywczego zwykle wymagana zawartość tłuszczu podstawowego wynosi 4,0%, w przypadku mleka przetwórczego 4,2% W przypadku białka limity dla mleka spożywczego wynoszą 3,3% i 3,4% dla produkcji innych produktów.
Według organizacji sprzedaży jednym z problemów jest to, że wyższe wartości białka niż 3,3% zwykle nie są wynagradzane za dostawy dla sektora mleka płynnego, ale prowadzą do wyższych kosztów produkcji. Według AHDB za przetwarzanie mleka płaci się dopłaty powyżej 3,4% poziomu białka, ale 64% dostarczonego mleka nie wykazywało takiej ilości. W rezultacie utracono dochody.
Ogólnie rzecz biorąc można oczekiwać, że produkcja mleka surowego o wyższym udziale suchej masy spowoduje wzrost kosztów produkcji. Każdy producent powinien, zatem sprawdzić, czy koszt wzrostu zawartości tłuszczu lub białka przewyższyłby wzrost dochodu. AHDB oferuje w tym celu kalkulatory obliczeniowe.
Producenci mleka mogą również porozmawiać ze swoim weterynarzem lub konsultantem o zmianie składu paszy lub wykorzystaniu genetyki w celu uzyskania wzrostu składników mleka.
(12.10.2021 za farmer.pl)