Wybieraj polskie mleko – czyste, zdrowe, naturalne
Osoby, które chcą prowadzić zdrowy tryb życia, codziennie powinny sięgać po nabiał, ponieważ zawiera on mnóstwo składników odżywczych i witamin. Warto wybierać te produkty mleczne, które zostały wyprodukowane w polskich zakładach, z polskiego mleka. I to nie tylko ze względu na patriotyzm konsumencki, ale przede wszystkim dlatego, że powstają z mleka najwyższej jakości, od krów karmionych naturalnymi paszami.
Polskie gospodarstwa, w których produkowane jest mleko, dziś w niczym nie przypominają tych sprzed lat. Rolnicy zainwestowali w piękne obory, nowoczesne technologie, ale jednocześnie prowadzą gospodarstwa w bardziej ekologiczny sposób niż zachodni farmerzy – zużywają mniej środków ochrony roślin, a ich zwierzęta karmione są w miarę naturalnymi paszami, większość z nich produkowana jest we własnych gospodarstwach.
Jak podkreśla Grzegorz Przeździecki, właściciel gospodarstwa we wsi Lendowo Budy (woj. podlaskie) nastawionego na produkcję mleka, polscy gospodarze zużywają znacznie mniej środków chemicznych niż rolnicy w Europie Zachodniej, zwłaszcza w Holandii, Irlandii, czy Niemczech.
– Można powiedzieć, że pasze wyprodukowane przez polskich rolników są bardziej ekologiczne – zauważa producent mleka. – W naszym gospodarstwie używamy wyłącznie pasz bez GMO. W dużej mierze bazujemy na tym co wyprodukujemy na własnych gruntach.
Oprócz pasz objętościowych są to śruty jęczmienne i kukurydziane. Kupowane są tylko śruty białkowe – oczywiście w firmach posiadających certyfikat bez GMO.
Grzegorz Przeździecki, wspólnie z rodzicami, prowadzi gospodarstwo o powierzchni 170 hektarów. Mają około 140 krów dojnych, a całe stado liczy 250 sztuk bydła, które trzymane jest w wolnostanowiskowej oborze. Jak podkreśla rolnik, krowy zasuszone mają dostęp do wybiegu, mogą przebywać na świeżym powietrzu. W gospodarstwie produkowane jest mleko wysokiej jakości, wyłącznie w klasie ekstra.
– Bardzo dbamy o higienę doju oraz o zdrowie zwierząt – podkreśla rolnik. – A zdrowe zwierzęta dają dobrej jakości mleko. W spółdzielni, z którą współpracujemy, 100% surowca stanowi mleko klasy ekstra.
Również Marek Kalinowski, właściciel stada składającego się z około 50 krów dojnych, podkreśla, że w jego gospodarstwie w Kępniewie (woj. warmińsko-mazurskie) bydło żywione jest wysokiej jakości paszami – naturalnymi, głównie własnej produkcji.
– Można powiedzieć, że produkuję zdrową polską żywność – mówi rolnik. – Moje krowy w sezonie wiosenno-letnim są wypasane na pastwiskach.
Zimą rolnik bazuje na sianokiszonkach zbieranych z łąk i śrucie z pszenicy pochodzącej z własnych upraw.
Dodaje, że polskie gospodarstwa w niczym nie przypominają tych sprzed 30 lat. Produkcja jest bardziej higieniczna. Znacznie wzrosły wymagania dotyczące jakości, a rolnicy musieli się do nich dostosować.
– Na pewno polscy rolnicy zużywają mniej tzw. chemii niż w innych krajach unijnych – dodaje Antoni Dąbrowski, rolnik ze wsi Mikuty (woj. warmińsko-mazurskie). – A więc pasze, którymi karmione jest bydło, są lepszej jakości.
Poza tym produkcja mleka prowadzona jest w mniejszych gospodarstwach niż na zachodzie Europy. W Polsce najwięcej mleka produkuje się w gospodarstwach liczących od 30 do 70 krów dojnych. Najczęściej są to gospodarstwa rodzinne, w których pracuje rolnik, jego żona i dzieci. Krowy mają mniej stresu, bo gospodarze wszystkie prace przy obsłudze zwierząt wykonują samodzielnie, dbają o dobrostan swoich zwierząt i traktują je jak rodzinę. To wpływa na jakość pozyskiwanego mleka.
– Warto dodać, że wysokiej jakości mleko, wyprodukowane w polskich gospodarstwach jest przetwarzane w bardzo nowoczesnych zakładach – mówi Antoni Dąbrowski.
Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.
(Informacja prasowa Polskiej Izby Mleka)