Wystrzał drożyzny. Ceny towarów rosną dosłownie z tygodnia na tydzień
27.10.2021 -
Ceny towarów rosną dosłownie z tygodnia na tydzień – wynika z danych, do których dotarła „Rzeczpospolita". Będzie jeszcze gorzej, bo rekordowo dużo firm planuje podniesienie swoich stawek.
Rosnące ceny coraz mocniej dają się we znaki. Drożeją towary, usługi, opieka medyczna, a nawet koncerty. W środę organizator festiwalu muzycznego Open,er w Gdyni ogłosił podwyżkę cen biletów na przyszłoroczne koncerty, tłumacząc to inflacją.
Drożyznę doskonale widać nie tylko na rynku paliw, ale też, co szczególnie dotkliwe, żywności. „Rzeczpospolita" sięgnęła do danych rządowego Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej. I okazało się, że olej rzepakowy sprzedawany w hurcie zdrożał między 11 października 2020 r. a 10 października 2021 r. o blisko 70% Ale to nie wszystko. Od 10 do 17 października 2021 r. jego cena poszła w górę o kolejne 17% Dwucyfrowo drożały też zboża, a w ślad za nimi mąka. To oczywiście przekłada się na na ceny pieczywa. W górę poszły ceny wyrobów mleczarskich. Masło tylko we wspomnianym tygodniu między 10 a 17 października zdrożało o ponad 6% Drożeją też sery i mleko w proszku. Na rynku spożywczym trudno dziś znaleźć produkty, których ceny nie wzrosły. We wrześniu spadły tylko ceny wieprzowiny i drobiu. Te drugie w stosunku do sierpnia, bo w porównaniu z wrześniem zeszłego roku były wyższe o blisko 23%
Żywność drożeje na całym świecie. Wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności sięgnął we wrześniu 130 pkt i znalazł się tym samym na najwyższym poziomie od września 2011 r. W październiku mogą paść kolejne rekordy.
– To nieszczęśliwy zbieg okoliczności. Warto zwrócić uwagę, że znaczna część obserwowanego wzrostu cen jest efektem niesprzyjających warunków agrometeorologicznych w różnych regionach świata, istotnych z punktu widzenia światowej produkcji żywności – mówił dla „Rzeczpospolitej" Jakub Olipra, ekonomista i ekspert rynku rolno-spożywczego banku Credit Agricole Polska. – Do tego drożeją paliwa, gaz i energia elektryczna, co podbija koszty transportu i produkcji. Rośnie również presja płacowa. W tej sytuacji firmy produkujące żywność nie mają innego wyjścia i ratując swoją rentowość, próbują przerzucać wyższe koszty na konsumentów – dodał.
Ceny mogą dalej rosnąć. Według badania firmy Grand Thornton, które „Rzeczpospolita" opisuje jako pierwsza, aż 71% polskich firm planuje podnosić ceny towarów i usług w najbliższych 12 miesiącach. To dwukrotnie więcej niż w poprzednich latach.
(27.10.2021 za Rzeczpospolita)