Wzrost cen na aukcji GDT

04.01.2022 -

Na odbywającej się 4 stycznia 2022 roku 299 aukcji Global Dairy Trade zanotowano niewielki wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +0,3% w stosunku do aukcji z dnia 21 grudnia 2021 roku, a średnia cena wyniosła 4247 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano niewielki wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1333 pkt do poziomu 1336 pkt., co stanowi wzrost o +0,3% w stosunku do aukcji z 21 grudnia 2021 roku.

Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane –słodka serwatka w proszku i laktoza. Ceny czterech produktów wzrosły. Najbardziej wzrosły cena sera Cheddar – o +4,9%. Spadła cena tylko jednego produktu – bezwodnego tłuszczu mlecznego – o -0,7%. Cena jednego produktu pozostała bez zmian – pełnego mleka w proszku. Wzrosła też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 30685 t, wobec 30375 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -0,7%, cena – 6668 USD/t;
  • Masło – wzrost o +0,3%, cena – 5868 USD/t;
  • Maślanka w proszku – wzrost o +1,0%, cena – 3654 USD/t;
  • Ser Cheddar – wzrost o +4,9%, cena – 5487 USD/t;
  • Laktoza – nie była oferowana;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +1,0%, cena – 3773 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – 0,0%, cena – 3866 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.

Kolejna 300 aukcja GDT odbędzie się 18 stycznia 2021 roku.

(04.01.2021 za globaldairytrade.info)


Współpraca