Wzrost cen na aukcji GDT

15.09.2020 -

Na odbywającej się 15 września 2020 roku 268 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +3,6% w stosunku do aukcji z dnia 1 września 2020 roku, a średnia cena wyniosła 3092 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 913 do poziomu 947 pkt., co stanowi wzrost o +3,6% w stosunku do aukcji z 1 września 2020 roku.

Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – słodka serwatka w proszku i maślanka w proszku. Wzrosły ceny czterech produktów, a cena dwóch spadła. Najbardziej spadła cena laktozy – o -2,7% i masła – o -1,4%. Najbardziej wzrosła cena odtłuszczonego mleka w proszku – o +8,4% i sera Cheddar – o +7,2%. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów wyniosła, która wyniosła 33791 t, wobec 35656t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +2,0%, cena – 3910 USD/t;
  • Masło – spadek o -1,4%, cena – 3282 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana;
  • Ser Cheddar – wzrost o +7,2%, cena – 3674 USD/t;
  • Laktoza – spadek o -2,7%, cena – 1277 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +8,4%, cena – 2889 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +3,2%, cena – 2985 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana

Kolejna 269 aukcja GDT odbędzie się 6 października 2020 roku.

(15.09.2020 za globaldairytrade.info)


Współpraca