Wzrost kosztów produkcji w mleczarstwie coraz trudniej będzie przerzucić na klienta

17.02.2022 -

Jak twierdzi Edward Bajko, Prezes SM Spomlek, koszty produkcji zależne są od używanej w zakładzie mleczarskim technologii i źródła energii. Niezależnie jednak od tego koszty produkcji w tym roku będą dalej wzrastać, co będzie coraz trudniej zrekompensować cenami sprzedaży.

Wzrost kosztów produkcji w gospodarstwach mleczarskich osiąga skalę nienotowaną w poprzednich latach. Choć ceny w skupie stopniowo rosną, nie oznacza to wzrostu rentowności produkcji. Inflacja nie oszczędza nikogo, również w zakładach mleczarskich podwyżki zaczynają być coraz bardziej odczuwalne.

W przypadku SM Spomlek, jak zauważa Edward Bajko, dotychczasowe wzrosty kosztów udało się w pewnym stopniu zniwelować wyższymi cenami ze sprzedaży produktów mleczarskich. Wpłynęło na to również wykorzystywanie źródeł energii zakontraktowanych wcześniej po niższych cenach. Zasoby jednak się skończą, a ceny rosną nadal.

- Obawiam się, że koszty nie będą spadały, ale nadal rosły, a coraz trudniej będzie to przełożyć na cenę sprzedaży, czyli na klienta – uważa Bajko.

(17.02.202 za farmer.pl)


Współpraca