Wzrost wartości  produktów mlecznych na aukcji GDT

Na odbywającej się 5 listopada 2024 roku 367 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT zanotował wzrost o 4,8% w stosunku do aukcji z dnia 15 października 2024 roku. Średnia cena wyniosła 3997 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano duży wzrost wartości oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1160 pkt., do poziomu 1216 pkt., co stanowi wzrost o 4,8% w stosunku do aukcji z 15 października 2024 roku.
Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów, tylko jeden produkt – laktoza – miał tendencję spadkową, wartość pozostałych siedmiu produktów wzrosła.
                           
Ceny prezentują się następująco:
  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 4,6%, cena – 7558 USD/t;
  • Masło – wzrost o 8,3%, cena – 6990 USD/t;
  • Maślanka w proszku – wzrost o 2,1%, cena – 3238 USD/t
  • Ser Cheddar – wzrost o 4,0%, cena – 4973 USD/t;
  • Laktoza – spadek o 6,1%, cena – 843 USD/t;
  • Ser Mozzarella – wzrost o 0,9%, cena – 4607 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 4,0%, cena – 2850 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o 4,4%, cena – 3713 USD/t;
 
Kolejna 368 aukcja GDT odbędzie się 19 listopada 2024 roku.

Współpraca