Wzrost wartości  produktów mlecznych na aukcji GDT

Na odbywającej się 19 listopada 2024 roku 368 aukcji Global Dairy Trade zanotowano dalszy wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT zanotował wzrost o 1,9% w stosunku do aukcji z dnia 5 listopada 2024 roku. Średnia cena wyniosła 4089 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano dalszy wzrost wartości oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1216 pkt., do poziomu 1239 pkt., co stanowi wzrost o 1,9% w stosunku do aukcji z 5 listopada 2024 roku.
Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów, dwa produkty nie były oferowane (laktoza i maślanka w proszku), dwa miały tendencję spadkową (ser Cheddar i  ser Mozzarella), wartość pozostałych czterech produktów wzrosła.
                           
Ceny prezentują się następująco:
  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 1,0%, cena – 7622 USD/t;
  • Masło – wzrost o 0,5%, cena – 7008 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Ser Cheddar – spadek o 3,1%, cena – 4834 USD/t;
  • Laktoza – nie była oferowana
  • Ser Mozzarella – spadek o 6,6%, cena – 4315 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 0,9%, cena – 2882 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o 3,2%, cena – 3826 USD/t;
 
Kolejna 369 aukcja GDT odbędzie się 3 grudnia 2024 roku.
 

Współpraca