Wzrost wartości produktów mlecznych na aukcji GDT
Na odbywającej się 7 maja 2024 roku 355 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o 1,8% w stosunku do aukcji z dnia 16 kwietnia 2024 roku. Średnia cena wyniosła 3708 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost wartości oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1086 pkt., do poziomu 1106 pkt., co stanowi wzrost o 1,8% w stosunku do aukcji z 16 kwietnia 2024 roku.Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów tylko cena laktozy spadła – o 1,3%. Pozostałe ceny produktów miały tendencję wzrostową. Wzrosła ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 19231 t, wobec 17654 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +1,2%, cena – 7124 USD/t;
- Masło – wzrost o +2,1%, cena – 6593 USD/t;
- Maślanka w proszku – wzrost o +1,7%, cena – 2545 USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o +8,0%, cena – 4257 USD/t;
- Laktoza – spadek o -1,3%, cena – 739 USD/t;
- Ser Mozzarella – wzrost o +2,3%, cena – 3840 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +0,4%, cena – 2551 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +2,4%, cena – 3350 USD/t;