X Konferencja Polskiego Mleczarstwa – EUROMLECZ 2020

W dniach 9-12 stycznia 2020, w Klinice Uzdrowiskowej „Pod Tężniami” im. Jana Pawła II w Ciechocinku, odbyła się X Konferencja Mleczarstwa Polskiego EUROMLECZ 2020. Tematem tegorocznej konferencji były „Szanse i zagrożenia dla mleczarstwa w 2020 roku”.

To już dziesiąta taka konferencja poświęcona problemom polskiego mleczarstwa. Udział w niej wzięło około 200 osób: politycy, pracownicy nauki, przetwórcy i producenci mleka, hodowcy bydła mlecznego, przedstawiciele firm współpracujących z mleczarstwem.

Wśród uczestników byli m.in. Jan Krzysztof Ardanowski – minister rolnictwa i rozwoju wsi, Wojciech Wilamowski – przewodniczący Rady Nadzorczej Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, Waldemar Broś – prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, prof. Andrzej Babuchowski – prezes zarządu Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie, Józef Jan Ramlau – wicewojewoda województwa kujawsko-pomorskiego, prof. Włodzimierz Bednarski z UWM w Olsztynie, dr inż. Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Żywności i Gospodarki Żywnościowej, dr Klemens Ciesielski z Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy, prezesi spółdzielni mleczarskich, przedstawiciele firm współpracujących z branżą mleczarską.

Pierwszego dnia Konferencji uczestnicy mogli wysłuchać wykładu medycznego pt. „Bóle głowy – czy kręgosłup może być przyczyną bólu?”, który przedstawiła lekarz specjalista neurolog Justyna Siejka.

Drugiego dnia odbyło się oficjalne otwarcie obrad.

Zaproszonych gości powitał i określił cele Konferencji Komitet Organizacyjny, w skład którego wchodzą: Wiktor Kolbowicz – prezes Kliniki Uzdrowiskowej Pod Tężniami" im. Jana Pawła II – Spółdzielni Usług Medycznych w Ciechocinku oraz prof. em. UWM, dr hab. inż. Zygmunt Zander, przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o.o w Mrągowie. Gości powitał też Józef Jan Ramlau – wicewojewoda województwa kujawsko-pomorskiego.

W dalszej części swoje wykłady zaprezentowali:

– dr inż. Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowego Instytutu Badawczego, pt. „Aktualne trendy na rynku mleka i produktów mleczarskich”;

– prof. dr hab. Andrzej Babuchowski, prezes Zarządu Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o.o. w Mrągowie, pt. „Wpływ unijnych regulacji dotyczących tworzyw sztucznych na sektor mleczarski”;

– Piotr Kandyba z PGI Polska Grupa Inżynieryjna, pt. „Nowe technologie utrwalania żywności – obróbką wysokociśnieniową”;

– Lucjan Zwolak, Radca prawny, pt. „Aktualne zagadnienia prawne dotyczące spółdzielczości mleczarskiej – 2020”;

– Wiesław Wasilewski, prezes zarządu BIG-POL Sp. z o.o., pt. „Czy to już koniec dotacji dla przetwórstwa mleka? – Dotacje w Praktyce”;

– Waldemar Broś, prezes zarządu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, pt. „Analiza zwyczajów i postępowania konsumentów na rynku mleka i przetworów mlecznych”;

– minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski. Szef resortu rolnictwa przestrzegał przed wzajemną rywalizacją na zagranicznych rynkach.

– Nasze mleczarstwo musi eksportować, bo rynek wewnętrzny nie wchłonie całej produkcji – powiedział minister rolnictwa.

Spotkanie z branżą mleczarską było także okazją do dyskusji o jej wewnętrznych problemach.

– Polską spółdzielczość, również mleczarską, toczy rak, oderwanie zarządu od członków, zarządy traktujące chłopów jak śmieci, tylko do dojenia krów – stwierdził minister i dodał, że jeżeli spółdzielczość mleczarska ma przetrwać, to nie może być atrapą spółdzielczości.

Część popołudniową pierwszego dnia Konferencji wypełniły rozmowy biznesowe.

Podczas uroczystej kolacji wystąpiła artystka operetkowa Naira Ayvazyan z solistą oraz czwórką tancerzy Zespołu Dixie Company.

Dugi dzień Konferencji poświęcony był głównie prezentacjom firm – współorganizatorów. Swoje prezentacje przedstawili:

  • prof. dr hab. inż. Kazimierz Sadkiewicz z Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o., pt. „W trosce o jakość nie tylko pieczywa”;
  • Sławomir Kubiczek, wiceprezes zarządu, FRIZO Sp. z o.o., pt. „Produkcja darmowego chłodu i odzyski ciepła z instalacji chłodniczej. Przykłady, zastosowanie. Realizacje”;
  • Grzegorz Augustyniak, Milk Hydrosan Sp. z o.o., pt. „Innowacje w energetyce dla procesów: suszenia, termicznej obróbki mleka, oczyszczania ścieków”;
  • Paweł Pietraszek z PP-EKO Sp. z o.o., pt. „Woda, ścieki i osady – perspektywa Gospodarki o Obiegu Zamkniętym – w zakładach mleczarskich”;
  • Katarzyna Bojarczuk z firmy PHIMAR, pt. „Trendy konsumenckie w nowej rzeczywistości – rozwiązania inżynierskie firmy Phimar”;
  • Jan Marjanowski, właściciel Przedsiębiorstwa MARCOR, pt. „Możliwości zmniejszenia opłat zmiennych w poborze wód głębinowych. Wybrane zagadnienia z recyklingu wód i filtracji na ziemi okrzemkowej”;
  • Arkadiusz Groszewski z Ecor Product, pt. „Bezpieczne opakowania do wyrobów mleczarskich o niskim śladzie węglowym”;
  • Maciej Głogowski, Service Manager Alfa Laval Polska Sp. z o.o., pt. „Analiza efektywności energetycznej urządzeń stosowanych w przemyśle mleczarskim – pierwszy krok do redukcji zużycia energii elektrycznej i wody w procesie”.

W drugiej części dnia odbyła się prelekcja medyczna Michała Dylewskiego, głównego specjalisty Diagnostyki Układu Ruchu Kliniki Uzdrowiskowej „Pod Tężniami" im. Jana Pawła II pt. „Poznajcie nieprzyjaciół swoich, czyli po co jest ból i jak z nim dobrze walczyć”. A następnie odbył się pokaz zabiegów kosmetycznych marki Klapp Cosmetics zaprezentowany przez kosmetologa z Salonu Urody.

Wieczorem uczestnicy mogli wysłuchać występu Kwartetu Smyczkowego Obsession.

 


Współpraca