XV Euroforum Polskiego Mleczarstwa

W dniach 16-19 maja 2022, w Jachrance, odbyło się XV Euroforum Polskiego Mleczarstwa zorganizowane przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny i Polski Komitet Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF. Podczas uroczystej Gali z okazji XV Euroforum Polskiego Mleczarstwa i 25-lecia Polskiego Komitetu Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF ogłoszono wyniki i wręczono medale laureatom Krajowej Oceny Przetworów Mlecznych oraz konkursu Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie.

XV Euroforum Polskiego Mleczarstwa otworzyli jej organizatorzy: Tadeusz Proczek – prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy i Waldemar Broś – prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny.

Konferencja podzielona została na pięć sesji.

Pierwszego dnia odbyła się I sesja XV Euroforum Polskiego Mleczarstwa, której przewodniczyli: prof. Andrzej Babuchowski i Andrzej Szczepański – wiceprezesi Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy.

Paweł Kuźma, dyrektor Departamentu Przewagi Kontraktowej przedstawił zagadnienia związane z regulacjami oraz działaniami Prezesa UOKiK dotyczącymi przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi.

Podczas tej Sesji odbyły się jeszcze następujące wykłady:

– Marty Petka-Zagajewskiej, kierownik Zespołu Analiz Makroekonomicznych Banku PKO BP Partner pt. „Gospodarcze wichry wojny”.

– dr. Piotra Szajnera z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej pt. „Kondycja gospodarstw i opłacalność produkcji mleka”;

– dr. hab. Jarosława Kowalika, prof. UWM, z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie - prezentacja poświęcona aktualnej problematyce europejskiego mleczarstwa omawianej na Konferencji, Komitetach i Zarządzie EDA.

Po zakończeniu I Sesji odbyło się zamknięte posiedzenie sygnatariuszy Porozumienia dla Mleczarstwa.

Drugiego dni odbyła się II Sesja XV Euroforum Polskiego Mleczarstwa, której przewodniczył prof. Andrzej Babuchowski, przewodniczący Polskiego Komitetu FIL/IDF. Sesja II poświęcona była Jubileuszowi 25 lat działalności Polskiego Komitetu Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej.

Sprawozdanie z działalności PKMFM FIL/IDF za rok 2021 przedstawili: prof. Andrzej Babuchowski przewodniczący PK FIL/IDF i dr inż. Piotr Kołakowski, sekretarz PK FIL/IDF.

Rys historyczny PKMFM FIL/IDF zaprezentował Jan Skorupski z Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy.

Prezentacja zakresu działań i możliwości wykorzystania ekspertyzy FIL/IDF przedstawił prof. Andrzej Babuchowski przewodniczący PK FIL/IDF.

W tej części uczestnicy wysłuchali jeszcze następujących wykładów:

  • „Możliwości FIL/IDF w zakresie realizacji wyzwań klimatycznych, ekologicznych i gospodarczych” – mgr. inż. Janusza Turowskiego z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
  • Prezentacja „Perspektywy Zrównoważonego Rozwoju Mleczarstwa”.

Wieczorem odbyła się Gala XV EPM. Wręczono nagrody laureatom Krajowej Oceny Przetworów Mlecznych i konkursu „Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie”. Odbył się też Jubileusz Polskiego Komitetu FIL/IDF.

Trzeciego dnia odbyły się dwie Sesje.

III sesji XV EPM przewodniczyli: dr hab. Agata Znamirowska-Piotrowska, prof. Uniwersytetu Rolniczego w Rzeszowie i dr hab. Jarosław Kowalik, prof. UWM w Olsztynie.

Podczas tej sesji swoje prezentacje przedstawili:

  • dr inż. Krystian Szczepański, dyrektor Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego, pt. „Europejski Zielony Ład a wyzwania dla sektora mleczarskiego z uwzględnieniem Gospodarki o Obiegu Zamkniętym”;
  • Szymon Wąsowski (Google Cloud) i Dominik Łuczkowski (Chmura Krajowa) pt. „Transformacja cyfrowa – jak uniknąć pułapek i wykorzystać szanse dla szybszego rozwoju Twojej firmy”;
  • dr hab. Fabian Dajnowiec, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, pt. „Zielony Ład – ślad środowiskowy”;
  • Marcin Wroński zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
  • dr hab. Paweł Pomastowski, prof. UMK Interdyscyplinarne Centrum Nowoczesnych Technologii Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, pt. „Od obory do stołu – perspektywy badawcze w mleczarstwie”;
  • Michał Hądzlik, lekarz weterynarii, członek Zarządu Stowarzyszenia „Weterynaria Hodowcom”, pt. „Profilaktyka i zarządzanie w stadach bydła mlecznego jako istotny czynnik dobrostanu”.

Sesji IV XV EPM przewodniczyła dr hab. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM w Olsztynie.

Podczas tej Sesji uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:

  • dr hab. Halina Weker, kierownik Zakładu Żywienia Instytutu Matki i dziecka w Warszawie pt. „Mleko w żywieniu dzieci – dlaczego ważne?”;
  • inż. Jan Rybka Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie, pt. „Przekąski mleczne w strukturze rynku”;
  • dr inż. Katarzyna Staniewska UWM w Olsztynie, pt. „Różne oblicza promocji produktów mlecznych”;
  • mgr inż. Iwona Serocka, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich ZR, Zespół Normalizacyjny ds. Mleka i Przetworów Mlecznych, pt. „Zmiany w znakowaniu żywności ze szczególnym uwzględnieniem Nutri-Score i profili żywieniowych oraz konsekwencji dla producentów”;
  • mgr inż. Janusz Turowski UWM w Olsztynie, pt. „Etykietowanie środowiskowe żywności jako narzędzie Europejskiego Zielonego Ładu”.

V sesji XV EPM – przewodniczyła dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM w Olsztynie.

Podczas tej sesji odbył się tylko jeden wykład – dr hab. inż. Anny Sylwi Tarczyńskiej, prof. UWM w Olsztynie pt. „Krajowe Centrum Doskonalenia Mleczarstwa – rola w kształceniu kadr i promocji”.

Na tym zakończyło się XV Euroforum Polskiego Mleczarstwa.

 


Współpraca