XVII Krajową Ocena Masła i Produktów Wysokotłuszczowych
W dniach 17-21 kwietnia 2018 odbyło się XI Euroforum Polskiego Mleczarstwa, połączone z XVII Krajową Oceną Masła i Produktów Wysokotłuszczowych i XII Edycją Konkursu „Mleczny Produkt Roku 2017”.
Zespoły arbitrów dokonały oceny sensorycznej, oceny prawidłowości oznakowania, estetyki i funkcjonalności produktu oraz dodatkowych informacji na opakowaniu.
Komisja Superarbitrów przeanalizowała karty oceny produktów przedłożone przez zespoły arbitrów, sprawozdanie z badań „Badanie jakości masła i mlecznych produktów wysokotłuszczowych” wykonane przez Laboratorium Oceny Żywności i Diagnostyki Zdrowotnej SGGW, dołączoną do produktów dokumentację, a także przeprowadziła ocenę własną, co było podstawą do przyznania medali z popiersiem prof. dr hab. Jana Kiszy za zajęcie I miejsca w poszczególnych grupach.
Grupa I. Masło (82% tłuszczu)
Podgrupa I a) masło ze słodkiej śmietanki
- Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu za Masło Ekstra 250 g;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole za zestaw Masło Extra 200 g i Masło Extra Osełkowe;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Końskie za Masło „Szlachetne" 200 g;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim za Masło Extra;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Masło Ekstra;
- Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie za Masło 82% tł. Bieluch;
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA za Polskie Masło Bez Laktozy 200 g;
- Zakład Przetwórstwa Mleka MLECZ Sp. z o.o. za Masło Ekstra;
Podgrupa I b) masło ze śmietany (ukwaszonej)
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Międzyborza za Masło Osełka Międzyborska;
- Średzka Spółdzielnia Mleczarska za zestaw JANA Masło Ekstra Osełka Wiejska 300 g, JANA Masło Ekstra Wiejskie 250 g, JANA Masło Wielkopolskie 250 g.
Grupa VI. Śmietana
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowiecki za Śmietana 18% Wiejski Dworek;
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA za Polska Śmietana Bez Laktozy 18% tł.;
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL za Śmietana 22% Kubek.
Grupa VII. Śmietanka.
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK za Śmietanka UHT MU! 36% 1 l;
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL za Śmietanka UHT 30%.
Grupa VIII. Sery i serki twarogowe i tym podobne produkty (kremowe, powyżej 30% tł. w s.m.).
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL za zestaw Śmietankowy Twaróg Sernikowy i Serek Homogenizowany Naturalny;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za FELLADA 45%;
Grupa IX. Sery dojrzewające (min. 48 % tł. w s.m.)
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Ser Gouda Podpuszczkowy Dojrzewający.
Grupa X. Mleka fermentowane (min. 8% tł.) m.in. jogurt typu greckiego, jogurty kremowe.
- Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KeSeM za Jogurt Naturalny Typu Greckiego;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za Jogurt Typu Greckiego;
- Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie za Jogurt Typu Greckiego.
Grupa XIII. Produkt Mleczny Roku 2018
Statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2018" otrzymała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole za mleko w proszku pełne instant, które zgodnie z Regulaminem XVII Krajowej Oceny Masła i Mlecznych Produktów Wysokotłuszczowych zostało wprowadzony na rynek w ciągu ostatnich dwóch lat.
Zarząd Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy przyznał również tytuł „Nauczyciel Mleczarstwa Roku 2018”.
Nauczycielem Mleczarstwa Roku 2018 zostały nauczycielki, których zespoły uczniów zajęły I, II i III miejsce w XLIV Olimpiadzie Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie.
I miejsce mgr inż. Monika Naruszko z Zespołu Szkół Nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie.
II miejsce mgr inż. Grażyna Kajurek z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem.
III miejsce mgr inż. Edyta Kłak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego i Praktycznego im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu.
Nagroda pieniężna jest sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka w ramach działania: „Akcja informacyjno-promocyjna mleka i jego przetworów”.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.
W tym roku na pamiątkowym medalu widniała podobizna prof. dr. hab. inż. Jana Kiszy. W uroczystości uczestniczyła córka prof. Jana Kiszy – Anna Mazur, która również otrzymała pamiątkowe medale z wizerunkiem profesora dla siebie i dla siostry – Haliny Kubiak. Sylwetkę prof. Jana Kiszy przedstawił prof. Bogusław Staniewski. Pamiątkowy medale otrzymał też Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, którego prof. Jan Kisza był pracownikiem.