XXIV Sympozjum „Technika i technologia w przemyśle mleczarskim”

W dniach 8-10 czerwca br. w Grand Hotelu Tiffi w Iławie odbyło się IV Sympozjum „Technika i technologia w przemyśle mleczarskim” zorganizowane przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Współorganizatorem Sympozjum był Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny oraz 21 firm: AAK POLAND, ATM GROUP, CHR. HANSEN, CSK FOOD ENRICHMENT, DIVERSEY POLSKA, ECOLAB, FOSS POLSKA, GEA GROUP, GRUNDFOS POMPY, IMCD POLSKA, MULTIVAC, NETZSCH PUMPEN & SYSTEME, OBRAM, PALSGAARD POLSKA, PMT TRADING, SCHWARTE MILFOR, TETRA PAK, TEWES-BIS, TREPKO, WILD POLSKA I ZENTIS.



Gości powitał dziekan Wydziału Nauki o Żywności i jednocześnie przewodniczący Komitetu Organizacyjnego prof. Bogusław Staniewski.



Wśród zaproszonych gości znaleźli się: prof. Mirosław Gornowicz i prof. Jerzy Jaroszewski – prorektorzy Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, prof. Małgorzata Darewicz – prodziekan i przyszły dziekan Wydziału Nauki i Żywności UWM, Waldemar Broś – prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew., Łukasz Hołubowski – prezes Agencji Rynku Rolnego, przedstawiciele prasy branżowej oraz 100 osób z 55 zakładów mleczarskich.

Waldemar Broś i Łukasz Hołubowski – prezes Agencji Rynku Rolnego omówili aktualną sytuację w branży mleczarskiej.

O jakości produktów mleczarskich w świetle wymagań prawa chińskiego mówił prof. Zhennai Yang z Dept. Food Science and Engineering Beijing Technology and Business University z Pekinu, z Chińskiej Republiki Ludowej.

 

 

Swoje prezentacje przestawili też przedstawiciele firm – współorganizatorów:

Obrady podsumował prof. Stefan Ziajka – Przewodniczący Komitetu Naukowego.

Oprócz wykładów przedstawiciele branży mleczarskiej mogli też prowadzić bezpośrednie rozmowy z przedstawicielami firm-współorganizatorów na przygotowanych przez firmy stoiskach.

 


Współpraca