XXV Jubileuszowe Sympozjum Technika i technologia w przemyśle mleczarskim

W dniach 20-22 czerwca 2017 roku w Hotelu Mercur w Mrągowie odbyło się Jubileuszowe XXV Sympozjum „Technika i technologia w przemyśle mleczarskim” zorganizowane przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Partnerem Seminarium był Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie, a współorganizatorami firmy współpracujące z branżą mleczarską: AAK, ALPMA, ATM, CHR. HANSEN, CSK FOOD ENRICHMENT, DIVERSEY, DOHLER, ECOLAB, FOSS, GEA, GRUNDFOS, IMCD, MULTIVAC, NETZSCH, NEUMO, OBRAM, PALSGAARD, P.M.T. TRADING, SCHWARTE-MILFOR, SUPERIOR, TATE&LYLE, TETRA PAK, TEWES-BIS, TREPKO, WILD, ZENTIS.

Sympozjum otworzył prof. Bogusław Staniewski – kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością. Opowiedział o historii Sympozjum i jego pierwszych partnerach. Serdecznie powitał wszystkich pomysłodawców i współorganizatorów pierwszego Sympozjum oraz wieloletnich prowadzących: prof. Stefana Ziajkę, prof. Władysława Chojnowskiego, prof. Aleksandra Surażyńskiego, przedstawicieli firmy Chr. Hansen. Powitał też wszystkich gości.

Otwierając Seminarium dziekan Wydziału Nauki o Żywności prof. Małgorzata Darewicz powiedziała: – 25 lat Sympozjum, 25 lat firmy Chr. Hansen w Polsce, 72 lata Wydziału Nauki o Żywności to jest okazja do podsumowań, do wspomnień, do wizji i strategii na przyszłość, z którymi dzisiaj i jutro, podczas trwania Sympozjum, będziemy mogli się zapoznać.

Razem z Sympozjum swój jubileusz obchodzą też firmy: Chr. Hansen, Tewes-Bis, SUPERIOR, MULTIVAC i Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy. Z tej okazji prof. Bogusław Staniewski wręczył tym firmom pamiątkowe jubileuszowe adresy.

Gościem Seminarium był też JM Rektor Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie prof. Ryszard Górecki oraz prorektor ds. kształcenia studentów dr hab. Jerzy Andrzej Przyborowski.

Uczestnicy Sympozjum wysłuchali następujących wykładów zaprezentowanych przez firmy:

  • Christophe Lafougere z firmy GIRA Consutancy&Research, gość firmy Chr. Hansen – „Jaka przyszłość mleczarskiego świata?”;
  • GEA – „Nowe rozwiązania w instalacjach procesowych GEA”;
  • CHR. HANSEN – „Nowe rozwiązania do produkcji wyrobów o obniżonej zawartości laktozy”;
  • ZENTIS – „ZENTIS – w odpowiedzi na oczekiwania konsumentów. Techniczne aplikacje ZENTIS”;
  • OBRAM – „Co nowego w OBRAM?”;
  • TETRA PAK – „Zarabiaj na kosztach operacyjnych poprzez optymalizacje linii produkcyjnej”;
  • PALSGAARD – „100 lat wynalazku PALSGAARD – emulgatora dla przemysłu spożywczego. Stabilizacja mlecznych produktów UHT”;
  • TREPKO – „Butelki: od napełniania po paletyzację”;
  • DIVERSEY – „CIPTEC – zmiana podejścia do optymalizacji procesów mycia”;
  • NEUMO – „Głowice myjące – ekonomiczne i wydajne czyszczenie zbiorników”;
  • ECOLAB – „3D Trasar – przyszłościowe rozwiązania do procesów CIP”;
  • ALPMA – „Porcje egalizowane – minimalizacja Giveaway i zwiększenie efektywności produkcji”;
  • MULTIVAC – „Postęp techniczno-technologiczny w dziedzinie pakowania serów i twarogów na liniach MULTIVAC”;
  • CSK – „A jednak się kręci – tak rzekł M. Kopernik, czyli o serkach wirówkowych”;
  • WILD – „Trendy rynkowe nas inspirują, rozwiązania ADM WILD dla mleczarstwa”;
  • prof. Zhennai Yang z Beijing Technology and Business University, Chiny – „Produkcja sera w Chinach – rozwój i możliwości”;
  • AAK – „Nowe trendy, produkty i technologie jako drogi wzrostu i rozwoju na rynku mleczarskim”;
  • KMC – „Skrobiowa rewolucja”;
  • SUPERIOR – „Rola stabilizatorów spożywczych w tworzeniu struktury, konsystencji i atrakcyjności konsumenckiej produktów mlecznych”;
  • SCHWARTE-MILFOR – „Jakość mleka w procesie dostawy”;
  • GRUNDFIS – „Nowe pompy dozujące Smart Digital XL DDA i DDE – sprawdzona technologia dozowania dostępna z większą wydajnością”;
  • NETZSCH Pumps&Systems – „Oferta firmy NETZSCH Pumps&Systems dla branży mleczarskiej”;
  • TATE&LYLE – „Tworzenie wyjątkowych produktów mleczarskich z TATE&LYLE. Przegląd rynku i kluczowe kierunki wzrostu”;
  • TEWES-BIS – „Starcie techniki z technologią”.

Sympozjum podsumował prof. Stefan Ziajka. Udział w nim wzięło 250 osób z 60 zakładów mleczarskich i 26 firm współorganizatorów, były 24 prezentacje i 4 sesje wykładowe. Na zakończenie Sympozjum pamiątkowe dyplomy z rąk organizatorów otrzymali: prezes Zofia Popławska – OSM Bychawa, Janusz Mojak – SM BIELUCH w Chełmie, prezes Bogumił Konicer – SM w Gąsocinie, prezes Tadeusz Proczek – OSM Grodzisk Mazowiecki, Bogdan Sendrowicz – OSM Śrem, wiceprezes Tadeusz Malczyk – OSM Koło, prezes Dariusz Sapiński – OSM MLEKOVITA.

Prof. Bogusław Staniewski wręczył też pamiątkowe jubileuszowe statuetki firmom współorganizatorom XXV Seminarium.

Po zakończeniu części oficjalnej odbył się turniej bowlingowy zorganizowany przez firmę CSK FOOD ENRICHMENT.

Podczas uroczystej kolacji uczestnicy Sympozjum wysłuchali koncertu Ani Dąbrowskiej z okazji 25-lecia firmy CHR. HANSEN.

 


Współpraca