XXV Krajowa Ocena serów i Twarogów
Podczas X Euroforum Polskiego Mleczarstwa, które odbyło się w Dąbrowie Górniczej w dniach 16-19 maja br., miała też miejsce XXV Krajowa Ocena Serów i Twarogów oraz XI edycja konkursu „Produkt Mleczny Roku 2017”. Wręczono też nagrody „Nauczyciel Roku”
Zgłoszone do konkursów produkty oceniały komisja superarbitrów i zespoły arbitrów.
W skład Komisji superarbitrów, której przewodniczył prof. dr hab. Bogusław Staniewski, weszli: prof. dr hab. Andrzej Babuchowski, prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, mgr inż. Marek Murawski, prof. dr hab. Jan Pikul, dr hab. Antoni Pluta, prof. SGGW, prof. dr hab. Arnold Reps, mgr inż. Hanna Bogdańska-Zaręba. Komisja superarbitrów, spośród zgłoszonych do oceny produktów, wybrała „Produkt Mleczny Roku 2017”. Statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2017" za produkt PALUSZKI SEROWE otrzymała Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA.
Komisja Arbitrów, złożona z 4 zespołów, oceniała zgłoszone produkty w 13 grupach asortymentowych. Dokonała oceny sensorycznej, oceny prawidłowości oznakowania, estetyki i funkcjonalności produktu, oceny czytelności informacji zawartych na opakowaniu produktu oraz dodatkowych informacji na opakowaniu. Natomiast Komisja Superarbitrów przeanalizowała karty oceny produktów przedłożone przez 4 zespoły arbitrów, dołączoną do produktów dokumentację i przeprowadziła ocenę własną, co było podstawą do przyznania medali z popiersiem mgr inż. Tadeusza Jurczyńskiego za zajęcie I miejsca w poszczególnych grupach.
Oceny w poszczególnych grupach:
Grupa I. Sery holenderskie
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach za SER GOUDA O ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU 45% w s.m.;
Grupa II. Sery szwajcarskie i szwajcarsko-holenderskie
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Hajnówce za SER DOJRZEWAJĄCY „OKO NA ŻUBRA”;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za SER EMENTALER;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu za SER KRÓLEWSKI BLOK;
- Spółdzielnia Mleczarska Ryki za SER RYCKI MAASDAM;
- Spółdzielnia Mleczarska Ryki za SER RYCKI EDAM WĘDZONY;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa za SER WŁOSZCZOWSKI TYPU SZWAJCARSKIEGO;
- Proszkownia Mleka Sp. z o.o. za STAROPOLSKI SER Z DZIURAMI.
Grupa III. Sery nalewane (tylżycki i pochodne)
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL za SER SALAMI W PLASTRACH.
Grupa IV. Sery pleśniowe (z porostem i przerostem)
- LAZUR Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych za SER PLEŚNIOWY LAZUR BŁĘKITNY, porcja 100 g.
Grupa V. Sery o okresie dojrzewania powyżej 3 miesiące (w tym typu szwajcarskiego, włoskiego do tarcia)
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa za SER CZARNA PERŁA DŁUGOJRZEWAJĄCY;
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL za SER JANTAR.
Grupa VI. Sery pozostałe (w tym cheddar, mozzarella, sery w solance, sery smażone)
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach za ser MOZZARELLA;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim za ser MOZZARELLA W ZALEWIE MINI 125 g.
Grupa VII. Twarogi produkowane metodą tradycyjną
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK za SER TWAROGOWY TŁUSTY „KLINKA”;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole za SER TWAROGOWY GRODKOWSKI „KLINEK”;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Międzyborzu za TWARÓG KLINEK MIĘDZYBORSKI;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bychawie za KLINEK TŁUSTY TWARÓG Z BYCHAWY;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach za TWARÓG ŚMIETANKOWY.
Grupa VIII. Twarogi produkowane wg technologii z zastosowaniem nowoczesnych technik produkcyjnych
- CUIAVIA Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Inowrocławiu za TWARÓG PÓŁTŁUSTY z INOWROCŁAWIA;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za TWARÓG PÓŁTŁUSTY BEZ LAKTOZY 250g;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za TWARÓG PÓŁTŁUSTY KRAJANKA BEZ LAKTOZY;
- Kujawska Spółdzielnia Mleczarska we Włocławku za TWARÓG PÓŁTŁUSTY KRAJANKA 70 -900 g;
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL za TWARÓG PÓŁTŁUSTY BEZ LAKTOZY.
Grupa IX. Serki twarogowe ziarniste
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy za SEREK WIEJSKI Z MALINAMI I ŻURAWINĄ;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za SEREK WIEJSKI.
Grupa X. Serki twarogowe homogenizowane produkowane metodą wirówkową i ultrafiltracji
- Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu za TWAROŻEK KANAPKOWO-SERNIKOWY „MÓJ ULUBIONY”;
- Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie za SEREK ŚMIETANKOWY-KANAPKOWY BIELUCH;
- Średzka Spółdzielnia Mleczarska „JANA” za SEREK PREMIUM O SMAKU CZEKOLADOWYM Z DODATKIEM OWOCÓW (WIŚNIA, GRUSZKA, POMARAŃCZA).
Grupa XI. Pozostałe sery twarogowe
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL SEREK PUSZYSTY „ŁACIATE” zestaw pięciu smaków: naturalny, z cebulą i szczypiorkiem, z czosnkiem, z chrzanem, meksykański smak.
Grupa XII. Sery topione
- Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich „LACPOL” Sp. z o.o. Zakład w Toruniu za SER TOPIONY KREMOWY Z PAPRYKĄ.
Wręczono też nagrodę „Nauczyciel Roku”. W tym roku nagrodę otrzymały nauczycielki, których drużyny zajęły trzy pierwsze miejsca w „Olimpiadzie wiedzy o mleku i mleczarstwie”.
- Nagrodę za zajęcie trzeciego miejsca otrzymała Edyta Kłak, nauczycielka z Zespołu Szkół Rolniczych Nr 2 Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu.
- Za zajęcie drugiego miejsca nagrodę otrzymała Grażyna Kajurek, nauczycielka z Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica z Wysokiego Mazowieckiego.
- Za zajęcie pierwszego miejsca w Olimpiadzie nagrodę otrzymała Monika Naruszko z Zespołu Szkół Nr 3 w Rypinie.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.