XXVIII Sympozjum - INNODAYRY 2022
W dniach 31 maja – 3 czerwca 2022, w Mrągowie, odbyło się XXVIII Sympozjum „Technika i Technologia w przemyśle mleczarskim – INNODAYRY 2022” zorganizowane przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i 27 firm współorganizujących.
Partnerem Sympozjum był Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny.
Sympozjum od wielu lat stanowi płaszczyznę do wymiany informacji, doświadczeń i najlepszych praktyk w zakresie innowacyjnych rozwiązań technicznych, technologicznych, diagnostycznych oraz produktowych dla przemysłu mleczarskiego.
Uczestnicy wysłuchali wykładów poświęconych tematyce zrównoważonego rozwoju mleczarstwa, finansowaniu działalności B+R z funduszy krajowych i UE, alternatyw roślinnych.
Sympozjum otworzyły: dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM, kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, UWM w Olsztynie i Dziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie prof. dr hab. Małgorzata Darewicz.
Następnie głos zabrał Vadim Chagarovsky – Przewodniczący Związku Ukraińskich Przedsiębiorstw Mleczarskich, który opowiedział o sytuacji mleczarstwa na Ukrainie.
Sympozjum podzielone zostało na sześć sesji wykładowych.
Pierwszego dnia odbyły się trzy sesje wykładowe. Sesję I prowadziła dr inż. Maria Czerniewicz. Podczas tej sesji uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:
- dr inż. Maria Baranowska, KMiZJ UWM w Olsztynie, wykład plenarny na zaproszenie PMT TRADING, pt. „Laktoferyna – multifunkcjonalny składnik mleka”;
- Marcin Kuprewicz, Chr. Hansen, pt. „Rozwiązania firmy Chr. Hansen wspierające zrównoważony rozwój”;
- Rafał Andrzejewski, Michał Hołdyński, TEWES.BIS, pt. „Przez historię w nowoczesność – 30-lecie Tewes Bis”;
- Adam Głowacki, ZENTIS, pt.” FO Osmoza prosta – alternatywa dla wyparki? Techniczna propozycja Zentis”;
- Marek Grabczak, ZENTIS, pt. „ZENTIS – innowacyjne rozwiązania produktów dla mleczarstwa”.
Sesję Il prowadzili: dr hab. Katarzyna Kiełczewska. prof. IJWM i dr hab. Michał Smoczyński, prof. UWM. Podczas tej sesji swoje wykłady zaprezentowali:
- Maciej Więckowski, GEA, pt. „GEA wspiera mleczarnie w zrównoważonym rozwoju, zmniejszeniu wpływu na środowisko i oszczędzaniu energii”;
- TETRA PAK, pt. „TETRA PAK a zrównoważony rozwój w przemyśle mleczarskim”;
- Wojciech Walesieniuk, PGS, pt. „Pragmatyk z charakterem partyzanta – PGS Polska Grupa Serwisowa”;
- Daniel Bartkowiak, INTREX, pt. „Od znakowania do robotyzacji – nowoczesne urządzenia do znakowania, etykietowania oraz automatyzacji w linii produkcyjnej”;
- OPTIFLOW, pt. „Urządzenia do homogenizacji rotacyjnej i wysokociśnieniowej – Daniatech i Bertoli”;
- Tomasz Zimy, NETZSCH, pt. „Urządzenia firmy Netzsch Pumpen & Systeme dla branży mleczarskiej”;
- Jan Słurzyński, NEUMO, pt. „System Odzyskiwania Produktu. Odzyskaj to, co cenne i zminimalizuj odpady”.
Sesją III, prowadziły: dr hab. Sylwia Tarczyńska prof. UWM i mgr. inż. Anna Murzyn. Podczas tej sesji uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:
- Tomasz Czechowicz, ABBEYS, pt. „Jak można sfinansować z dotacji UE zakup wszystkich prezentowanych dziś i jutro technologii?”;
– Bożena Podlaska, Krajowy Punkt Kontaktowy, wykład planarny pt. „Klaster 6 – Żywność, Biogospodarka, Zasoby Naturalne, Rolnictwo i Środowisko”;
– dr hab. Marek Aljewicz, prof. UWM, KMiZJ, UWM w Olsztynie, wykład plenarny pt. „Biodostępność białka a struktura produktów mleczarskich”;
– dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM, Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, pt. „Twój partner w działalności badawczo-rozwojowej”.
Drugiego dnia odbyły się trzy sesje wykładowe. Sesję IV prowadziły: dr inż. Maria Baranowska i dr inż. Marika Bielecka. Podczas tej sesji swoje prezentacje przedstawili:
- Marek Kozak, ATM, pt. „Liniowe maszyny pakujące przykłady prezentacji”;
- Marcin Tomczyk, MULTIVAC, pt. „Nowości w technice pakowania próżniowego serów i twarogów”;
- Tomasz Ziółkowski, TREPKO, pt. „Produkujemy maszyny dziś z myślą o jutrze”;
- Łukasz Samul, ECOLAB, pt. „Zalety inwestycji w magazyn produktów myjących i dezynfekujących”;
- Zdzisław Jęsiak, DIVERSEY, pt. „IntelliClP – zdalna kontrola i optymalizacja procesów CIP”;
- Izabela Jagodzińska, FOSS, pt. „ProFoss2 – optymalizacja kosztów dzięki efektywnej standaryzacji w linii produkcyjnej”.
Sesję V prowadzili: dr hab. Jarosław Kowalik, prof. UWM i dr hab. Marek Aljewicz prof. UWM. Podczas tej sesji uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:
- Wojciech Marach, VIMAX, pt. „NOWA RZECZYWISTOŚĆ – trend i wyzwania w branży MLECZARSKIEJ”;
- Grzegorz Muszyński, ADM WILD, pt. „ADM – produkty i surowce z upraw zrównoważonych”;
- Jacek Gorczyca, Tomasz Kraszewski, AAK, pt. „Roślinne alternatywy produktów mlecznych – szansa czy zagrożenie rozwoju mleczarstwa w nowej rzeczywistości zrównoważonego rozwoju?”;
- Piotr Milczarkiewicz, DOHLER, pt. „Przyszłość jest roślinna. Innowacyjne rozwiązania Dohler Group w zakresie alternatyw mlecznych”;
- Jacopo Scancarello, Jakub Stępniewski, JRS SILVATEAM INGREDIENTS i HORTIMEX, pt. „Gospodarka obiegu zamkniętego w rozwiązaniach na bazie pektyny, gumy tara i błonnika cytrusowego skierowanych do produkcji mleczarskiej oraz alternatyw mlecznych”;
- Marcin Kakietek, Ireneusz Narkun, SPX FLOW, pt. „Napoje na bazie surowców roślinnych”;
- NOACK, pt. „Zrównoważony rozwój od pola do stołu w ofercie NOACK”.
Ostatnią sesję wykładowa VI poprowadziła Monika Milej z firmy Chr. Hansen. Podczas tej sesji odbyły się dwa wykłady plenarne na zaproszenie firmy Chr. Hansen:
- Remi Valencot z firmy doradztwa strategicznego i badania rynku GIRA, pt. „Wyzwanie zrównoważonego rozwoju dla przemysłu mleczarskiego”;
- dr Mirjana Curic-Bawden, Chr. Hansen Milwaukee, pt. „Trendy i uwarunkowania technologiczne alternatyw mleka”.
Sympozjum zakończyła dyskusja i podsumowanie obrad.
Uczczono też Jubileusz 30-lecia firmy Chr. Hansen w Polsce. Jubilatom serdecznie gratulujemy.