XXXI Krajowa Ocena Przetworów Mlecznych

W dniach 17-19 października 2023, w Kudowie Zdrój, odbyło się XVI Euroforum Polskiego Mleczarstwa zorganizowane przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny i Polski Komitet Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF. Podczas uroczystej Gali ogłoszono wyniki i wręczono medale laureatom XXXI Krajowej Oceny Przetworów Mlecznych oraz V Konkursu Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie.

 

 

W V konkursie „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie” wyróżniono sześć podmiotów, które zgłosiły swój udział w konkursie. Patronem nagrody był doc. dr hab. inż. Stefan Pawlik. Sylwetkę patrona przybliżył prof. Zygmunt Zander.

Wyróżniono siedem podmiotów, które zgłosiły swój udział w konkursie:

  1. „Za nowy laminat monomateriałowy do pakowania serów ”– EXPACK sp. z o.o. spółka komandytowa,
  2. „Za innowacyjne ekologiczne opakowanie aseptyczne, nie zawierające warstwy aluminium Ecoplus” – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu,
  3. „Za niestandardowe rozwiązania poprawiające dobrostan zwierząt” – Gospodarstwo Rolne Cezary Banach,
  4. „Za nowoczesną metodę schładzania mleka z odzyskiem ciepła” – Gospodarstwo Rolne Urszula i Krystian Kretek,
  5. „Za mikro biogazownię rolniczą” – Gospodarstwo Rolne Piotr i Marek Gogolewski,
  6. „Za nowoczesną oborę z zapleczem technologicznym” – Gospodarstwo Rolne Anna i Krzysztof Szewior,
  7. „Za zastosowanie metody NIR do kontroli jakości i sterowania procesem technologicznym w oparciu o analizę chemiczną półproduktu (produkt dojrzewający przed dojrzewaniem) w zastępstwie za analizę chemiczną produktu gotowego (dojrzałego)” – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Giżycku.

Na wniosek Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy w uznaniu zasług dla branży mleczarskiej Kapituła przyznała Grzegorzowi Augustyniakowi, założycielowi i właścicielowi fabryki Milk Hydrosan statuetkę i dyplom.

 

 

XXXI Krajowa Ocena Przetworów Mlecznych

Arbitrzy dokonali oceny sensorycznej metodą skalowania oraz oceny prawidłowości oznakowania, estetyki i funkcjonalności produktu, a także ocenili dodatkowe informacje na opakowaniu.

Komisja Superarbitrów przeanalizowała karty oceny produktów przedłożone przez Komisję Arbitrów, dołączoną do produktów dokumentację, a także przeprowadziła ocenę własną, co było podstawą do przyznania medali z popiersiem profesor Ireny Usajewicz za zajęcie I miejsca w poszczególnych grupach. Sylwetkę profesor Ireny Usajewicz przybliżył prof. Jarosław Kowalik.

Grupa Mleko spożywcze, w tym mleko niskopasteryzowane, mleko wysokopasteryzowane, mleko UHT.

Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za Mleko Łaciate 3,2 % 1l,

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK za Mleko UHT MEADOW STAR (1 l, 3,2%tł.

Grupa Sery podpuszczkowe, w tym sery holenderskie, szwajcarsko-holenderskie, nalewane (tylżycki i pochodne), pleśniowe (z porostem i przerostem pleśni), długo dojrzewające (powyżej 3 miesięcy w tym typu szwajcarskiego i włoskiego do tarcia) i pozostałe (cheddar, mozzarella, sery solankowe, sery smażone).

Ciechanowska Spółdzielnia Mleczarska za Ser Grillos,

Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za Ser Złoty Mazur (plastry 150 g),

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Ser KSIĘŻĄK (130 g),

Lazur – Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych za Ser Pleśniowy Lazur Złocisty (plastry 100 g),

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Myszków za Ser Gouda Z Orzechem Włoskim,

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa za linia Ser Plastry (150 g) Gouda, Edamski, Włoszczowski, Rajski, Mazdamer.

Grupa Twarogi i twarożki, w tym twarogi produkowane metodą tradycyjną, twarogi produkowane z zastosowaniem nowoczesnych technik produkcyjnych, serki twarogowe ziarniste, serki twarogowe homogenizowane produkowane metodą wirówkową i ultrafiltracji, serki smakowe.

Ciechanowska Spółdzielnia Mleczarska za Ser Twarogowy Półtłusty W Posypce,

Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za Twaróg Mazurski Smak Półtłusty Klinek (250 g),

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska W Grodzisku Mazowieckim za Twaróg z Grodziska Półtłusty (250 g),

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Serki Śmietankowe Aksamitne o smaku naturalnym, z Ziołami, ze Szczypiorkiem,

Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców za Twaróg Śmietankowy ze Strzałkowa Bez Laktozy,

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa za Twaróg Półtłusty Krajanka (400 g),

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa za Twaróg Na Sernik (1 kg).

Grupa Mleko fermentowane, w tym mleko fermentowane naturalne, mleko fermentowane smakowe, napoje na bazie mlek fermentowanych.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska W Łowiczu za zestaw Jogurt Z Błonnikiem Bez Laktozy:

  • Jogurt bez laktozy marchwiowo – pomarańczowy, z błonnikiem, płatkami jęczmiennymi, otrębami owsianymi, siemieniem lnianym i witaminami; A,D,E,
  • Jogurt bez laktozy wieloowocowy ze szpinakiem, błonnikiem, płatkami jęczmiennymi, otrębami owsianymi, siemieniem lnianym i witaminami: B2, B6, B12,
  • Jogurt bez laktozy jabłkowy z burakiem ćwikłowym, błonnikiem, płatkami jęczmiennymi, otrębami owsianymi, siemieniem lnianym i koenzymem Q10.

Grupa Masło i mleczne produkty wysokotłuszczowe, w tym masło, ½ masło, ¾ masło, tłuszcz mleczny do smarowania, bezwodny tłuszcz mleczny.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Masło Ekstra Bez Laktozy,

Spółdzielnia Mleczarska Września za Masło Wrzesińskie Ekstra.

Grupa Desery na bazie mleka i śmietanki

Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za Desery Z Maślanką: z nata de coco i kawałkami czekolady, o smaku tarty cytrynowej, o smaku muffinki jagodowej (170 g).

Produkt Mleczny Roku 2023

Statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2023" otrzymuje Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska W Łowiczu za Maślankę Jagoda, Poziomka, Borówka.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.

 


Współpraca