XXXI Krajowa Ocena Przetworów Mlecznych
W dniach 17-19 października 2023, w Kudowie Zdrój, odbyło się XVI Euroforum Polskiego Mleczarstwa zorganizowane przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny i Polski Komitet Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF. Podczas uroczystej Gali ogłoszono wyniki i wręczono medale laureatom XXXI Krajowej Oceny Przetworów Mlecznych oraz V Konkursu Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie.
W V konkursie „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie” wyróżniono sześć podmiotów, które zgłosiły swój udział w konkursie. Patronem nagrody był doc. dr hab. inż. Stefan Pawlik. Sylwetkę patrona przybliżył prof. Zygmunt Zander.
Wyróżniono siedem podmiotów, które zgłosiły swój udział w konkursie:
- „Za nowy laminat monomateriałowy do pakowania serów ”– EXPACK sp. z o.o. spółka komandytowa,
- „Za innowacyjne ekologiczne opakowanie aseptyczne, nie zawierające warstwy aluminium Ecoplus” – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu,
- „Za niestandardowe rozwiązania poprawiające dobrostan zwierząt” – Gospodarstwo Rolne Cezary Banach,
- „Za nowoczesną metodę schładzania mleka z odzyskiem ciepła” – Gospodarstwo Rolne Urszula i Krystian Kretek,
- „Za mikro biogazownię rolniczą” – Gospodarstwo Rolne Piotr i Marek Gogolewski,
- „Za nowoczesną oborę z zapleczem technologicznym” – Gospodarstwo Rolne Anna i Krzysztof Szewior,
- „Za zastosowanie metody NIR do kontroli jakości i sterowania procesem technologicznym w oparciu o analizę chemiczną półproduktu (produkt dojrzewający przed dojrzewaniem) w zastępstwie za analizę chemiczną produktu gotowego (dojrzałego)” – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Giżycku.
Na wniosek Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy w uznaniu zasług dla branży mleczarskiej Kapituła przyznała Grzegorzowi Augustyniakowi, założycielowi i właścicielowi fabryki Milk Hydrosan statuetkę i dyplom.
XXXI Krajowa Ocena Przetworów Mlecznych
Arbitrzy dokonali oceny sensorycznej metodą skalowania oraz oceny prawidłowości oznakowania, estetyki i funkcjonalności produktu, a także ocenili dodatkowe informacje na opakowaniu.
Komisja Superarbitrów przeanalizowała karty oceny produktów przedłożone przez Komisję Arbitrów, dołączoną do produktów dokumentację, a także przeprowadziła ocenę własną, co było podstawą do przyznania medali z popiersiem profesor Ireny Usajewicz za zajęcie I miejsca w poszczególnych grupach. Sylwetkę profesor Ireny Usajewicz przybliżył prof. Jarosław Kowalik.
Grupa Mleko spożywcze, w tym mleko niskopasteryzowane, mleko wysokopasteryzowane, mleko UHT.
– Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za Mleko Łaciate 3,2 % 1l,
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK za Mleko UHT MEADOW STAR (1 l, 3,2%tł.
Grupa Sery podpuszczkowe, w tym sery holenderskie, szwajcarsko-holenderskie, nalewane (tylżycki i pochodne), pleśniowe (z porostem i przerostem pleśni), długo dojrzewające (powyżej 3 miesięcy w tym typu szwajcarskiego i włoskiego do tarcia) i pozostałe (cheddar, mozzarella, sery solankowe, sery smażone).
– Ciechanowska Spółdzielnia Mleczarska za Ser Grillos,
– Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za Ser Złoty Mazur (plastry 150 g),
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Ser KSIĘŻĄK (130 g),
– Lazur – Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych za Ser Pleśniowy Lazur Złocisty (plastry 100 g),
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Myszków za Ser Gouda Z Orzechem Włoskim,
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa za linia Ser Plastry (150 g) Gouda, Edamski, Włoszczowski, Rajski, Mazdamer.
Grupa Twarogi i twarożki, w tym twarogi produkowane metodą tradycyjną, twarogi produkowane z zastosowaniem nowoczesnych technik produkcyjnych, serki twarogowe ziarniste, serki twarogowe homogenizowane produkowane metodą wirówkową i ultrafiltracji, serki smakowe.
– Ciechanowska Spółdzielnia Mleczarska za Ser Twarogowy Półtłusty W Posypce,
– Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za Twaróg Mazurski Smak Półtłusty Klinek (250 g),
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska W Grodzisku Mazowieckim za Twaróg z Grodziska Półtłusty (250 g),
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Serki Śmietankowe Aksamitne o smaku naturalnym, z Ziołami, ze Szczypiorkiem,
– Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców za Twaróg Śmietankowy ze Strzałkowa Bez Laktozy,
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa za Twaróg Półtłusty Krajanka (400 g),
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa za Twaróg Na Sernik (1 kg).
Grupa Mleko fermentowane, w tym mleko fermentowane naturalne, mleko fermentowane smakowe, napoje na bazie mlek fermentowanych.
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska W Łowiczu za zestaw Jogurt Z Błonnikiem Bez Laktozy:
- Jogurt bez laktozy marchwiowo – pomarańczowy, z błonnikiem, płatkami jęczmiennymi, otrębami owsianymi, siemieniem lnianym i witaminami; A,D,E,
- Jogurt bez laktozy wieloowocowy ze szpinakiem, błonnikiem, płatkami jęczmiennymi, otrębami owsianymi, siemieniem lnianym i witaminami: B2, B6, B12,
- Jogurt bez laktozy jabłkowy z burakiem ćwikłowym, błonnikiem, płatkami jęczmiennymi, otrębami owsianymi, siemieniem lnianym i koenzymem Q10.
Grupa Masło i mleczne produkty wysokotłuszczowe, w tym masło, ½ masło, ¾ masło, tłuszcz mleczny do smarowania, bezwodny tłuszcz mleczny.
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Masło Ekstra Bez Laktozy,
– Spółdzielnia Mleczarska Września za Masło Wrzesińskie Ekstra.
Grupa Desery na bazie mleka i śmietanki
– Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za Desery Z Maślanką: z nata de coco i kawałkami czekolady, o smaku tarty cytrynowej, o smaku muffinki jagodowej (170 g).
Produkt Mleczny Roku 2023
Statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2023" otrzymuje Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska W Łowiczu za Maślankę Jagoda, Poziomka, Borówka.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.