Zdrowe jogurty o niskiej zawartości cukru
Jogurt jest od dawna zaliczany do zdrowej żywności, a lekarze nie tylko zalecają uwzględnienie go w diecie, ale sami często po niego sięgają. To tradycyjny fermentowany produkt spożywczy bogaty w białko, wapń i dobroczynne żywe kultury bakterii, który jest podstawą diety wielu ludzi na całym świecie.
Jednak w ostatnich latach receptury uległy zmianie i w jogurtach pojawiło się dużo cukru, czasem w ilościach zbliżonych do tych zawartych w napojach gazowanych, a nawet w słodyczach. Obecnie cukier stanowi nawet 12 procent wagi jogurtu, a w przypadku wielu marek obserwowany jest jeszcze większy jego udział. W czasie, gdy dbałość o zdrowie i dobre samopoczucie są w centrum zainteresowania, konsumenci przykładają szczególną wagę do ograniczenia spożycia cukru. Zatem producenci, którzy pragną dotrzymać kroku najnowszym trendom, będą musieli dostosować swoją ofertę.
Mleczarnie pod rosnącą presją zmniejszania zawartości cukru
W świetle potwierdzonej zależności między spożyciem cukru a chorobami cywilizacyjnymi, Organizacja Narodów Zjednoczonych zaleca, aby zarówno producenci, jak i konsumenci, podejmowali działania redukujące spożycie cukru. Działania te służą realizacji celów zrównoważonego rozwoju ONZ.
Z badania rynku wynika, że konsumenci sami dążą do tego celu – 36% z nich deklaruje, że stara się unikać cukru i poszukuje produktów z ograniczoną jego zawartością lub bez dodatku cukru. Ponadto 66% konsumentów spożywających jogurty jest skłonnych zapłacić za nie więcej, jeśli będą wyprodukowane z całkowicie naturalnych składników. To jeden z zaskakujących rezultatów naszego ostatniego badania konsumenckiego przeprowadzonego wśród 1293 mieszkańców Stanów Zjednoczonych.
Niskocukrowe jogurty z kulturą Sweety® Y-3 to smak i zdrowie dla konsumentów
Wszechobecna dbałość o smak i jakość powodują, że zdrowa żywność i etykiety bez dodatków stają się normą na dzisiejszym rynku. Przed producentami jogurtów stoi zatem wyzwanie wytwarzania smacznego, aromatycznego nabiału bez dodatku cukru i sztucznych słodzików, które były akceptowane wcześniej.
– Dzięki naszym rozwiązaniom zakłady mleczarskie będą w stanie sprostać temu wyzwaniu i będą mogły wytwarzać smaczne produkty. Z przyjemnością prezentujemy najnowszą kulturę z gamy Sweety®, która uzupełnia naszą ofertę kultur bakterii i enzymów. Sweety® Y-3 wesprze producentów nabiału w modyfikowaniu receptur i w znalezieniu optymalnych proporcji dla produktów niskocukrowych. – Dzięki zastosowaniu Sweety® Y-3 w recepturze można obniżyć zawartość cukru, zachowując jednocześnie uwielbiane przez konsumentów doskonały smak i konsystencję jogurtów – mówi Katarzyna McCall, Senior Commercial Development Manager Chr. Hansen.
– Ograniczanie ilości dodawanego cukru to złożone przedsięwzięcie, które często jest realizowane wieloetapowo. Aby odnieść sukces i osiągnąć pożądany efekt, trzeba bacznie obserwować wszystkie czynniki wpływające na słodki smak produktu końcowego – dodaje McCall. – Nasze najlepsze w swojej klasie kultury i enzymy zostały zaprojektowane tak, by producenci mogli zmodyfikować swoje receptury bez szkody dla smaku i innych cech produktu. Dzięki temu konsumenci mogą zmniejszyć spożycie cukru bez obniżania swoich standardów – podkreśla.
Innowacje na rzecz bardziej zrównoważonej przyszłości
– W kwestii wprowadzania nowych produktów na rynek polegamy na naszych klientach. Chętnie poszukujemy rozwiązań, które pomogą im w realizacji ich strategicznych celów przy jednoczesnej poprawie jakości żywności oraz zdrowia – nie tylko tego pokolenia, ale i przyszłych. Zmniejszenie zawartości cukru w jogurtach sprzedawanych na całym świecie to inwestycja w zdrowie całego społeczeństwa. Jest jeszcze wiele do zrobienia, a my czujemy się zaszczyceni, że możemy być częścią tych działań – podsumowuje McCall.
(Informacja prasowa Chr. Hansen)