Zdrowie bieruńskich seniorów w centrum uwagi.
Miasto Bieruń i firmy z regionu łączą siły, by zachęcać seniorów do profilaktyki i zdrowych nawyków żywieniowych.
Dbanie o własne zdrowie i dobrostan oraz budowanie odpowiednich nawyków żywieniowych u seniorów były głównymi tematami konferencji „Zdrowie Seniora w Centrum Uwagi”, która 15 marca odbyła się w Domu Kultury GAMA w Bieruniu. Wydarzenie zorganizował Urząd Miasta Bierunia, a jego partnerami zostały firmy działające w regionie: Danone, GALEN Ortopedia i Multimed. Seniorzy mieli też okazję czerpać inspiracje kulinarne od znanego na Śląsku szefa kuchni, Remigiusza Rączki, który do stworzenia potraw wykorzystał produkty, jakie powstają w bieruńskiej fabryce serków i jogurtów Danone.Celem konferencji było zwiększenie świadomości społecznej na kwestie zdrowotne – w tym na wpływ żywienia na zdrowie. Edukację wzmocniły warsztaty z kucharzem. – Wierzymy w moc edukacji, dlatego tym bardziej cieszy nas wysoka frekwencja podczas tego wydarzenia. Było to możliwe dzięki bogatemu programowi, który stworzyliśmy wspólnie z działającymi w regionie firmami. Poza dobrą współpracą łączy nas postrzeganie kwestii dotyczących zdrowia, jako kluczowych dla dobrostanu mieszkańców. Doceniam to i dziękuję za zaangażowanie, zarówno w tę, jak i inne inicjatywy kulturalne, społeczne, profilaktyczne czy edukacyjne realizowane na terenie miasta – mówi Burmistrz Bierunia Krystian Grzesica.
Jednym z partnerów wydarzenia była bieruńska fabryka serków i jogurtów Danone, która od lat działa na rzecz lokalnej społeczności. – Danone wytwarza swoje produkty w Bieruniu od ponad 25 lat, co sprawia, że czujemy się częścią lokalnej społeczności. Dlatego z przyjemnością angażujemy się w prowadzone lokalnie inicjatywy, szczególnie te, które są bliskie realizowanej przez nas misji niesienia zdrowia przez żywność. W myśl tego podejścia równie duże znaczenie ma oferowanie wartościowych produktów, jak i edukowanie o ogromnym wpływie żywienia na zdrowie. – komentuje Robert Eliasz, dyrektor fabryki Danone w Bieruniu.
Na ważną rolę odpowiedniego żywienia wskazuje również dietetyk. – Bardzo istotne w diecie seniora jest odpowiednie spożycie płynów, dostarczanie wody regularnie, małymi łyczkami z uwagi na zmniejszone uczucie pragnienia oraz dostarczenie odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka i wapnia. Możemy je znaleźć m.in. w fermentowanych produktach mlecznych, czyli np. jogurtach - są dobrze tolerowane również wśród osób w starszym wieku. Ponadto zawierają korzystne dla naszego zdrowia szczepy żywych kultur bakterii, które wspierają procesy trawienia. Obecność fermentowanych produktów mlecznych w diecie seniora pozwala na lepsze zbilansowanie ich diety – wyjaśnia Klaudia Wiśniewska, dietetyk.
Wszystko dla zdrowia
To właśnie m.in. produkty mleczne, pochodzące z bieruńskiej fabryki Danone zostały wykorzystane przez słynnego śląskiego szefa kuchni Remigiusza Rączkę podczas warsztatów kulinarnych. Wirtuoz kuchni podzielił się sprawdzonymi przepisami, ale też sposobami na to, jak gotować zarazem smacznie i zdrowo. - W kuchni śląskiej najważniejszy jest smak, co wcale nie oznacza, że potrawy muszą być ciężkie, wręcz przeciwnie. Pamiętajmy o bazowaniu na takich produktach, jak na przykład jogurt naturalny, który ma wiele nieoczywistych zastosowań i świetnie sprawdzi się też jako składnik potraw regionalnych. A warzywa i owoce, które powinny znajdować się w naszym codziennym menu, są też ważnym elementem śląskich receptur. To rozwiązania, po które warto sięgać na co dzień – komentuje Remigiusz Rączka, podkreślając entuzjazm seniorów biorących udział w wydarzeniu.
Rolę odpowiednich nawyków żywieniowych przybliżyła także dietetyczka Klaudia Wiśniewska, zaś lek. med. Anna Damek, specjalistka medycyny rodzinnej i geriatrii, omówiła kwestie profilaktyki zaburzeń pamięci oraz otępienia. Ważną częścią tej profilaktyki jest aktywność fizyczna, która powinna być stałym elementem codzienności. Dlatego w programie wydarzenia znalazły się też warsztaty ruchowe zrealizowane przez fizjoterapeutkę Martę Zamarlik, która zainspirowała uczestników do zwiększania codziennej aktywności. Seniorzy mogli też skorzystać z konsultacji z lekarzem, zbadać poziom cukru oraz wykonać pakiet badań laboratoryjnych finansowanych przez Miasto Bieruń.
W trosce o społeczność lokalną i środowisko
To nie pierwsza inicjatywa na rzecz społeczności lokalnej, która została wsparta przez Danone, jednego z kluczowych pracodawców w regionie.
Z okazji ubiegłorocznych Dni Bierunia połączonych z dożynkami firma zainicjowała jogurtową wioskę, gdzie dzieci i młodzież brały udział w konkurencjach sprawnościowych, warsztatach szycia maskotek i ekotoreb, oraz uczyły się jak poprawnie segregować odpady. Tylko w ciągu jednego dnia wioskę Danone odwiedziło pół tysiąca osób. Natomiast podczas pikniku z okazji 25-lecia Powiatu Bieruńsko-Lędzińskiego, Danone stworzył strefę nawodnienia. Dodatkowo, zakład w Bieruniu regularnie przekazuje swoje produkty lokalnym instytucjom, które dystrybuują je do osób najbardziej potrzebujących. Zaangażowanie to jest dostrzegane przez władze lokalne – w listopadzie 2023 roku Fabryka została uhonorowana przez Burmistrza nagrodą Bieruńskiego Utopca w kategorii społeczna odpowiedzialność biznesu za szczególne osiągnięcia na rzecz lokalnej społeczności.
Zakład w Bieruniu, będący jednym z kluczowych ośrodków produkcyjnych Danone w Europie i przetwarzający mleko z polskich gospodarstw, jest doceniany również na arenie międzynarodowej. W grudniu 2023 roku otrzymał główną nagrodę w kategorii Lean Digital w Konkursie Lean Diamonds Awards za wykorzystanie rozwiązań cyfrowych w procesach wytwarzania, m.in. w zakresie podnoszenia efektywności, rozwiązywania problemów, czy zarządzania komunikacją. Fabryka jest ceniona również za innowacyjność i rozwiązania z zakresu ochrony środowiska, m.in. za sprawnie funkcjonujący system zarządzania środowiskowego ISO 14001, wysokie wskaźniki odzysku i recyklingu odpadów – 100% odpadów żywnościowych generowanych w fabryce w Bieruniu trafia do recyklingu lub odzysku. Energia elektryczna, z jakiej korzysta fabryka w 100%, pochodzi ze źródeł odnawialnych.